Dansen rundt bevisene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN ETTER EN har Toskas disipler og medhjelpere stått fram i retten. De har danset rundt DNA-bevisene og lagt fram alibier like vanntette som trekkpapir. Noen er tatt i løgn i selve rettssalen, enda flere har innrømmet at de snakket usant i politiavhør. Retten har nokså tålmodig funnet seg i broderte detaljer om uvesentlige hendelser, og taushet om de brennende spørsmålene. Fortsatt ligger sakens kjerne i mørke: Hvem skjøt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland? Hvem deltok i den væpnede aksjonen på Domkirkeplassen? Hvor er det blitt av 50 millioner kroner?

MANDAG SKAL David Toska forklare seg. Han har tilstått og kan gi svarene, men det kommer han ikke til å gjøre. Johnny Thendrup har allerede forklart seg, og også han vet hvem som avførte skuddet som traff politimannens hode. Men heller ikke Thendrup, som ble såret av en politikule, var villig til å gi de etterlatte og samfunnet noe svar. Det er all grunn til å tro at flere andre av de tretten tiltalte har kunnskap som kan oppklare saken. Men de gjemmer seg bak en begrunnelse som på en gang er både hul og dobbel: Dels er de så modige at bandesolidariteten må komme først, dels er de så redde for sitt eget skinn at de ikke kan svare.

PROBLEMET finnes også i rettssalens motsatte hjørne, dvs. hos påtalemyndigheten. Aktorene har ikke tilstrekkelig med beviser til å legge fram noen oversikt over hvilke roller alle de tiltalte spilte under ranet. I seg selv er det tilstrekkelig til å skape tvil om det virkelig er hele ranslaget som sitter på tiltalebenken. Eller om noen er utpekt fordi politiet var så heldige å finne akkurat deres biologiske spor på gjenstander som har forbindelse med ranet. Vi kan være sikre på å få høre mer om det når forsvarerne får fyr på kjelene.

Selv om de mørke områdene er større enn de belyste, har det likevel kommet fram en del viktig informasjon de fire ukene saken har vart. Av de sju som var inne i lokalene til NOKAS kjenner vi identiteten til en: David Toska. Vi vet også at Johnny Thendrup var en av de tre som holdt vakt på Domkirkeplassen. Geværmannen som sto utenfor Handelens Hus og skjøt Klungland er ukjent. Erling Havnå har forklart at han var vaktmann i Sørmarka dit ranerne flyktet etter anslaget. Sju av de tiltalte har på ulik måte forklart at de ga bistand til Toska før eller etter ranet, men alle nekter selvfølgelig for at de kjente til selve ransplanene. Fire av de tiltalte nekter blankt for å ha hatt noe med ranet å gjøre.

MEDHJELPERNE har bidratt med transport og ulike typer utstyr. At så mange tiltalte vedkjenner seg slike handlinger, må sees i sammenheng med de mange DNA-sporene i saken. Bare slik var det mulig å legge fram en alternativ forklaring på hvorfor akkurat deres DNA fins på ransutstyr eller i biler som ble benyttet under aksjonen. Ifølge disse forklaringene dreier det seg om DNA på vandring. Det kan f. eks. være en hanske som ble benyttet under opprydding i Oslo, men som ble tatt med av en raner til Stavanger. Slike vandringer knyttes alltid til David Toska og Johnny Thendrup, som begge har tilstått og har lite å tape på å bli brukt i en uskyldskonstruksjon.

OFTE HAR det ikke vært nok å ta et DNA og la det vandre fra den ene til den andre. Den alternative forklaringen har krevd et alibi. De kommer i alle former og fasonger: Noen fra venner, noen fra dopmiljøet, fra framtredende kriminelle, familie eller de er hemmelige. Samtidig er det påfallende hvor mange av de tiltalte som var usynlige og tause overfor omverdenen mandag 5. april 2004 i påskeuka. Kanskje er ikke dette mennesker vi forventer å møte på after-ski i bunnen av slalåmbakkene i Hemsedal, men det synes merkelig at så mange ikke etterlot seg noen spor som kan bekrefte deres uskyld. Mobiltelefonene var stort sett tause, ingen gikk ut og handlet, de snakket ikke med naboer eller venner.

DAVID TOSKA kan rydde opp i dette villniset av sannhet, løgn og omtrentligheter. Men jeg tviler på at han er mann for sin lusekofte.

DAVID TOSKA - er han mann for sin lusekofte? Han er den eneste som kan rydde opp i NOKAS-sakens vilnis av sannhet, løgn og omtrentligheter.