Dansende og glade muslimer får kjeft av ikke fullt så glade muslimer

En voldsom kamp om islam i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): En video på Youtube har skapt enormt rabalder de siste månedene. Videoen viser muslimer i alle aldre: Barn, kvinner og menn. De danser etter Pharrell Williams' store hit: Happy.

- Vi ønsket å vise et utvidet bilde av hva det vil si å være muslim. I media blir vi muslimer alt for ofte forbundet med stereotyper, fordommer og terror. Så kom ideen om «glade muslimer»-videoen opp, sier Adam Deen, leder av tenketanken The Deen Institute.

Muslimsk samfunn = konkurs Over to millioner mennesker har sett videoen på Youtube. Sjøl danser Deen bare noen sekunder i videoen, men det viste seg å være for mye.

- Reaksjonene var så uforholdsmessig voldsomme, så ekstreme og så absurde. Happy Muslim-videoen og reaksjonene som kom etter viser det muslimske samfunnets moralske konkurs. Jeg var med i videoen i noen sekunder, men hatet og fiendtligheten jeg opplevde var helt sinnsyk. For første gang tenkte jeg at: Wow, det er ting her i England som virkelig ikke bra, sier Adam Deen, britisk muslim.

IKKE SÅ #GLADE MUSLIMER For kort tid etter dukket det opp en video til på Youtube. En rekke kvinner kledt i niqab dukker opp. De kan avsløre at de er «NOT SO #HAPPY MUSLIMS».

- Jeg er sikker på at dere alle har sett den: #HAPPY MUSLIMS, laget av den anonyme gruppa «ærlig politikk», sier en kvinne.

FRYKTER FOR FRAMTIDA:  Adam Deen danset noen få sekunder i Happy Muslim-videoen, og fikk voldsomme protester i etterkant. - Før var de konservative muslimene få. Nå sprer Saudi Arabias wahabi-islam seg blant muslimer som en kreftsvulst, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Adam Deen danset noen få sekunder i Happy Muslim-videoen, og fikk voldsomme protester i etterkant. - Før var de konservative muslimene få. Nå sprer Saudi Arabias wahabi-islam seg blant muslimer som en kreftsvulst, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

En annen dukker opp:

- Vel la oss være ærlige. Det er ikke noe ærlig med deres politikk. Hvis du ser bak dansen, musikken og det latterlige forsøket på å se kul ut, så er dette bare et dårlig pr-stunt. Om mer integrering og for å få oss til å bli integrert inn i den britiske kulturen, svarer de fire niqab-kledte kvinnene.

Så viser de til alt som er ikke-muslimsk med videoen: Menn og kvinner er sammen, musikken - og en «såkalt» muslim som kvinnene mener ønsker å være en ikke-muslim.

- Hvordan kan vi være glade når muslimer blir massakrert over hele jorda, hvor kvinner blir voldtatt og barna er foreldreløse, sier kvinnene mens de ser rett inn i kamera.

Vil utdanne muslimer For tre år siden startet den tidligere radikale islamisten Adam Deen sitt eget insitutt, The Deen Institute. Målet er å ha en diskusjon rundt hva islam egentlig er, og med et ønske om å reformere islam.

KAMP OM ISLAM:  I Øst-London pågår det nå en voldsom diskusjon om hva som er riktig islam. De mest konservative muslimene mener at muslimer som danser, eller som blander seg med det annet kjønn uten å være gift eller i nær slekt, ikke er ordentlige muslimer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KAMP OM ISLAM: I Øst-London pågår det nå en voldsom diskusjon om hva som er riktig islam. De mest konservative muslimene mener at muslimer som danser, eller som blander seg med det annet kjønn uten å være gift eller i nær slekt, ikke er ordentlige muslimer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor jeg startet instituttet? På grunn av det kaoset vi er inne i. Situasjonen i Storbritannia er ikke bra. Før var de veldig konservative muslimene bare en liten del av samfunnet. Nå sprer konservatismen seg. Som en kreftsvulst, sier Deen og fortsetter:

- Diskusjonen har pågått i tiår, men det som er morsomt med Happy Muslims-videoen, er at vi fikk i gang en voldsom debatt. De konservative stemmene i England bannlyste videoen og mente vi var frafalne. Men det førte igjen til at det dukket opp mange nye stemmer: Folk som har fått nok av alle de konservative og mørke muslimske stemmene som tar islam alt for bokstavtro, sier Deen. 

- Giftig og ekstrem teologi Sjøl vet han alt om å være en radikal muslim. Da Deen var yngre, var han en del av gjengen rundt den islamske hatpredikanten Anjem Choudary. Han ville ha et konservativt muslimsk samfunn, men har utviklet seg annerledes enn sin læremester.

- Problemet med Choudary og folk som han, er at de deler opp verden i to: Muslimene og de vantro. Når du deler opp verden på denne måten, får du ikke empati for «de andre». Da er du i en posisjon hvor du lett kan rasjonalisere bruk av vold. Det er også derfor vi får terrorhandlinger og ekstremt negative holdninger til ikke-muslimer. Det er den giftige ekstreme teologien som er røttene til problemene vi opplever nå, sier Deen.

Han fortsetter:

KONTRASTER:  Tower Hamlets-bydelen i Øst-London er en miks av trendy kafeer og restauranter, halal-butikker og reisebyråer. Bydelen er den mest multikulturelle i London. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KONTRASTER: Tower Hamlets-bydelen i Øst-London er en miks av trendy kafeer og restauranter, halal-butikker og reisebyråer. Bydelen er den mest multikulturelle i London. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan kan en person som aldri har vært i Afghanistan, eller på en terrorist-treningsleir, plutselig føle et behov for å hente en kniv og stikke ned noen på gata? Hvordan kan det skje? Det er fordi personen allerede har dehumanisert ikke-muslimer. Han kan ta liv av sivile fordi de er vantro.

Muslimer må ta avstand Han mener at det muslimske samfunnet må gå ut og ta aktiv avstand fra terror.

- Vi må være ærlige. Det er grupper i vårt samfunn som har en stor munn og en høy stemme, men som ikke er muslimer slik vi forstår islam. Vi muslimer må si at disse personene ikke representerer oss, og at deres ekstremisme handler om ideologi og ikke om islam, sier Deen.

En av hovedårsakene til at han sjøl først ble en radikal ekstremist, var at han ønsket å lære mer om islam som ung muslim. I butikkene fantes hovedsaklig lærebøker og materiell som kom fra Saudi Arabia, hvor de praktiserer den svært strenge wahhabismen, en type islam som tolker Koranen veldig bokstavelig.

- Saudi Arabia har investert mer enn 100 millioner dollar i å spre wahhabi-islam de siste årene, og det bidrar til at stadig flere muslimer tar Koranen alt for bokstavlig. Koranen må tolkes inn i hverdagen vi lever i: I 2015. Wahhabi-islam tar alt for stor plass, og vi andre må heve stemmene våre. Det er en utfordring, sier Deen. 

Lever med voldsalarm En av muslimene som føler seg truet til taushet av ekstreme islamister er franske Adel Defilaux, som driver en liten kaffebar i Brick Lane. Etter terrorangrepene mot Charlie Hebdo og kosher-butikken i Paris satte han opp et skilt med «Je suis Charlie» utenfor kafeen. Det gikk ikke mange dagene før en mann i 30-åra fulgte ham inn i butikken da han åpnet den.

KONSERVATIV MOSKÉ:  East London Mosque ligger i Whitechapel-gata og er Englands største. Kritikere sier moskeen lar imamer komme og spre hat mot vesten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KONSERVATIV MOSKÉ: East London Mosque ligger i Whitechapel-gata og er Englands største. Kritikere sier moskeen lar imamer komme og spre hat mot vesten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Han stod nær meg og sa at jeg skulle ta bort skiltet. Jeg nektet, og han sa at jeg fornærmer alle muslimer, og at jeg vil få store problemer om jeg ikke fjerner Charlie Hebdo-skiltet, sier Defilaux.

Han nekter å ta ned skiltet, som igjen medførte nye trusler. Han kontaktet politiet og lever nå med politibeskyttelse, i tillegg til at politiet har satt opp overvåkningskamera over butikken og har stadige patruljer utenfor kafeen.

- Jeg forklarte ham at han må finne seg i å bli fornærmet, men at det ikke er greit å drepe noen av den grunn. Jeg nekter å gi etter, samtidig som jeg er redd og utslitt. Men vi kan ikke la de ekstreme muslimene få råde. Hvis vi gir etter, vil det være enda nye og mindre ting de blir fornærmet over etter hvert, sier han. 

Ikke mingle eller danse Islamisten og hatpredikanten Anjem Choudary er ikke imponert over, verken av dansende muslimer eller muslimer som tar avstand fra Paris-terroren ved å vise sympati til Charlie Hebdo. Tvert om.

- Denne Happy Muslim-videoen inneholder en rekke synder. Menn og kvinner skal ikke mingle, og hvilken muslim ville ha filmet sin kone dansende? Vi passer på kvinnene våre. Folk som sier at de vil ha en ny versjon av islam tar feil. Det finnes bare en versjon av islam og vi kan ikke lage nye regler hele tida, sier Choudary i en rasende fart på klingende engelsk.

HAR VOLDSALARM:  Den franske muslimen Adel Defilaux har et skilt hvor det står «Je suis Charlie» i kaffebaren sin. Nå lever han med voldsalarm og 24 timers politibeskyttelse. - Fjern skiltet eller få trøbbel, er beskjeden han fikk.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HAR VOLDSALARM: Den franske muslimen Adel Defilaux har et skilt hvor det står «Je suis Charlie» i kaffebaren sin. Nå lever han med voldsalarm og 24 timers politibeskyttelse. - Fjern skiltet eller få trøbbel, er beskjeden han fikk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Allah sa at en tyv skal få kuttet av hendene sine. Da kan du ikke endre dette til å kutte lønna hans eller annet. Da vil det til slutt ikke være noe islam igjen. Disse folkene vil ha en islam som passer til deres livsstil og oppførsel. Men du kan ikke endre islam, sier Choudary.

For ham finnes det bare én riktig islamsk stat i verden: Det såkalte kalifatet der Den islamske staten (IS) styrer i Irak og Syria.

- Ignorante muslimer Imamen Haitham al-Haddad kom fra Saudi Arabia til England for rundt ti år siden. Nå er han en av dommerne i en av Englands over 80 shariadomstoler. Heller ikke han blir imponert over de dansende muslimene.

- Mange muslimer skjønner ikke islam, de praktiserer ikke islam og er ignorante når det gjelder islam. Muslimer danser ikke, muslimer drikker ikke eller selger ikke alkohol. Når folk kommer til meg for å høre hva islam sier, gir jeg dem råd. Om de følger det opp, er opp til dem. Det er ikke jeg som dømmer dem når de dør, sier Haddad.

Han er ikke optimistisk i forhold til Europas framtid:

FRAFALNE:  Islamisten Anjem Choudary mener Den islamske staten i Irak og Syria er den eneste riktige islamske staten, og at sjiamuslimer er frafalne, akkurat som muslimer som danser. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FRAFALNE: Islamisten Anjem Choudary mener Den islamske staten i Irak og Syria er den eneste riktige islamske staten, og at sjiamuslimer er frafalne, akkurat som muslimer som danser. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig bekymret. Ikke for muslimene, de kan overleve og er sterke. Men jeg er bekymret for alle andre, for hvis fordommene og hatet mot muslimer fortsetter, vil Europa bli som Spania under inkvisisjonen. Og ingen vil vinne, sier Haddad.

- De er fascister Eks-muslimen Maryam Namazie får frysninger når hun hører navnene til de strenge imamene Haitham al-Haddad og Anjem Choudary.

- Jeg er fra Iran og vet hva sharia, tvang og ekstrem islamisme er for noe. Om det ikke hadde vært for oss emmigranter, hadde ikke kampen mot ekstremisme kommet så langt som den har. Vi har opplevd dødstrusler i årevis, men politiet har aldri brydd seg. Det er først nå, når hvite menn er truet, at politiet tar opp saken. At muslimske kvinner går til politiet har ikke blitt tatt seriøst. For det er jo i vår kultur å være undertrykket, nærmest fnyser hun:

- Det gjør meg så sinna. Imamer som Haddad kommer til England og innfører burka og andre strenge regler som borgerne ikke vil ha. Se på IS og andre områder hvor ekstremistene regjerer, sier Namazie.

Hun er spesielt irritert over at det er folk som Anjem Choudary som slipper lettest til i mediene. Og viser til en rekke kommentatorer i England som stadig ber den muslimske befolkningen gå ut og ta avstand mot terror begått i islams navn.

SHARIA-DOMMER:  Den kontroversielle imamen Haitham al-Haddad er dommer i en av Englands over 80 sharia-domstoler. Han mener musikk og dans ikke har noe med islam å gjøre. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SHARIA-DOMMER: Den kontroversielle imamen Haitham al-Haddad er dommer i en av Englands over 80 sharia-domstoler. Han mener musikk og dans ikke har noe med islam å gjøre. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil ikke ha på meg slør, jeg støtter ikke terror, jeg vil ikke har shariadomstoler... Men blir jeg hørt? Det er ekstremistene som Choudary som får representere oss muslimer. Det er ren galskap. Han og hans like representerer oss ikke. De er fascistiske. I Iran kjemper vi mot sånne som han: Fascister, sier Namazie.

Namazie mener folk må skjønne hva Choudary og hans folk predikerer.

- Folk må se forskjell på muslimer og islamisme. Islamisme er en politisk bevegelse, akkurat som fascismen, eller som apartheid-regimet i Sør-Afrika. Mens de svarte ble undertrykket i Sør-Afrika, er det kvinnene som skal gjemmes bort av islamistene. Det kan vi ikke godta. Heldigvis tror jeg at IS-herjingene i Syria og Irak og Charlie Hebdo er i ferd med å få folk til å skjønne hva som er på gang, sier Maryam Namazie.

DRAPSTRUET:  Iranske Maryam Namazie kaller seg eks-muslim og har hjem og kontor på hemmelig sted. Nå lager hun en bok der kvinner fra Midtøsten, Asia og Afrika kler seg nakne. Prosjektet er politisk, og handler om å ta kroppen sin tilbake fra islamistene og andre konservative ledere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DRAPSTRUET: Iranske Maryam Namazie kaller seg eks-muslim og har hjem og kontor på hemmelig sted. Nå lager hun en bok der kvinner fra Midtøsten, Asia og Afrika kler seg nakne. Prosjektet er politisk, og handler om å ta kroppen sin tilbake fra islamistene og andre konservative ledere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
MANGE FORBUD:  Den muslimske patruljen som stadig blir observert i Øst-London er veldig bokstavelige i sin islam-tro. De som ikke er like konservative i sin religiøse tolkning, kaller de gjerne for «frafalne muslimer» eller «vantro». Foto: Sharron Ward / Katalyst productions
MANGE FORBUD: Den muslimske patruljen som stadig blir observert i Øst-London er veldig bokstavelige i sin islam-tro. De som ikke er like konservative i sin religiøse tolkning, kaller de gjerne for «frafalne muslimer» eller «vantro». Foto: Sharron Ward / Katalyst productions Vis mer