Dansende ungdom straffes med 91 piskeslag

Nådeløs domstol i Iran.

DØMT: De unge menneskene i Iran som laget en egen versjon av superhiten «Happy» av Pharrell Williams og la det ut på Youtube er dømt. Foto: NTB scanpix
DØMT: De unge menneskene i Iran som laget en egen versjon av superhiten «Happy» av Pharrell Williams og la det ut på Youtube er dømt. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungdommene i Iran som laget en dansevideoversjon av Pharrell Williams sin «Happy» blir hardt straffet.

De sju ungdommene, både menn og kvinner, har i en iransk domstol blitt dømt til betingede fengselsdommer og 91 piskeslag hver, melder The Independent.

Vennegjengen ble arrestert i mai etter å ha lagt ut videoen «Happy in Teheran» på Youtube.

Videoen beskrives av iranske myndigheter som «vulgært» og for «å skade offentlig kyskhet». Seks av personene fikk et halvt år betinget fengsel og 91 piskeslag, mens personen som utpekes som regissør av videoen fikk ett års betinget fengsel og 91 piskeslag, skriver avisa og viser til IranWire.

Den betingede dommen er gitt en periode på tre år. Dersom de begår lignende «kriminalitet» i mellomtida kan dommen bli iverksatt.

I Iran har ikke kvinner lov til å danse offentlig. I en beskrivelse for videoen het det: «Vi har laget denne videoen som Pharrell Williams fans. Vi brukte åtte timer, og iPhone 5S. Happy var en unnskyldning for å være lykkelig. Vi nøt hvert sekund av å gjøre det. Vi håper det setter et smil på ansiktet ditt»

Da ungdommene ble arrestert i mai, reagerte flere. Blant dem Pharrell selv.

«Det er mer enn trist at disse ungdommene er arrestert for å forsøke å spre glede», skrev han på Twitter.

Pharrell fikk langt på vei støtte fra ingen ringere enn Irans president Hassan Rouhani. Også han tvitret: «Lykke er vårt folks rett. Vi bør ikke være for harde på atferd forårsaket av glede».

Mahmood amiry-Moghaddam er leder av organisasjonen Iran Human Rights, som har gode kontakter med menneskerettighetsgrupper i Iran, har tidligere sagt til Dagbladet at ungdommene trolig har blitt behandlet på en brutal måte.

- Vi har informasjon om at ungdommene har blitt behandlet på brutalt og voldelig vis. Myndighetene har også herjet hjemmene deres og konfiskert eiendeler, sa han til Dagbladet.


Skriv inn embed-kode her.