Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danser Julio Kopseng (38) tiltalt for to nye voldtekter

Må dermed svare for ni overgrep i retten.

I RETTEN IGJEN: Julio Kopseng, kjent fra bl.a. TV 2s «Norske talenter», må i slutten av måneden i retten igjen, tiltalt for ni overgrep mot unge kvinner.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN IGJEN: Julio Kopseng, kjent fra bl.a. TV 2s «Norske talenter», må i slutten av måneden i retten igjen, tiltalt for ni overgrep mot unge kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danser Julio Kopseng (38), som fra før er dømt for voldtekt av til sammen elleve kvinner, skal i slutten av måneden møte i Oslo tingrett igjen. Opprinnelig lød tiltalen på sju overgrep, men den er nå utvidet med ytterligere to voldtekter. Dermed er det ni overgrep han må svare for.

- Tilleggstiltalen er forkynt for ham. Utover det har jeg ingen kommentar, sier 38-åringens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Statsadvokat Irlin Irgens opplyser til Dagbladet at tilleggstiltalen var ferdig utarbeidet i dag.

- Skjedde hjemme Voldtektene som nå er lagt til den allerede svært omfattende tiltalen, skal ha funnet sted sommeren 2006 og sommeren 2011, begge hjemme hos Kopseng i Oslo. Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for de to nye fornærmede, opplyser at kvinnene anmeldte danseren i august i år.

- De har båret på dette i lang tid. De er veldig lettet over å bli trodd av politiet og påtalemakten, sier Rjukan til Dagbladet.

Hun opplyser at den var mediedekningen av sakskomplekset som fikk de to kvinnene til å gå til skrittet å anmelde de flere år gamle forholdene.

- De fikk med seg omtalen, og tenkte at tida nå var inne, sier advokaten.

Over 30 kvinner har anmeldt Kopseng for seksuelle overgrep. Sakskomplekset er enestående i norsk sammenheng, og politiadvokat Andreas Strand har overfor Aftenposten tidligere omtalt danseren som «Norges verste voldtektsmann». 

Oslo, Hønefoss og Bali Overgrepene Oslo-mannen er tiltalt for, strekker seg fra 2001 til 2012, og skal ha foregått på ulike steder i Oslo samt et hotell på Hønefoss og en bungalow på Bali i Indonesia. Ved flere av tilfellene mener påtalemakten at han dopet ned kvinnene før han forgrep seg på dem.

Åtte av tilfellene dreier seg om fullbyrdede voldtekter, mens én kvinne klarte å forhindre danseren i å voldta henne ved å gjøre fysisk motstand, ifølge tiltalen.

Kopseng, som bl.a. har opptrådt på NRK Super og TV 2s «Norske talenter», har hele tida nektet for å ha forgrepet seg på noen. Han har tvert imot hevdet at anmeldelsene mot ham må bunne i et komplott og/eller hevnmotiv. 

Kan bli sittende livet ut I 2013 fikk Kopseng fengselsstraff for å ha voldtatt to kvinner, og i februar i år fikk han forvaringsdom for å ha voldtatt ni kvinner. Også denne gangen har påtalemakten lagt ned påstand om forvaring.

En forvaringsdom ilegges bare forbrytere som rettssystemet anser for å utgjøre en spesielt stor trussel mot samfunnet. Fordi retten kan beslutte å forlenge forvaringen et ubegrenset antall ganger dersom den domfelte ikke viser tegn til forbedring, kan Kopseng teoretisk bli sittende innesperret resten av livet.

BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ved domsavsigelsen i februar kom tingretten til at Kopseng neppe har utsikter til å forbedre seg i fengsel, selv med terapi, og at han med stor sannsynlighet vil være like farlig som nå dersom han slippes ut om 15 år, som ville vært den «normale» fengselsstraffen.

Psykopatiske trekk De rettsmedisinsk sakkyndige kom til at at danseren lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse og har psykopatiske trekk. Dette gir seg bl.a. utslag i mangel på medfølelse og evne til å føle skyld.

Dommen Kopseng fikk i februar er anket, og dersom dommen i den kommende saken også ankes, vil de to ankesakene trolig bli slått sammen til én, etter hva Dagbladet forstår.

Det er satt av en måned til hovedforhandlingen i Oslo tingrett.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling