Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danser med døden

Musikken dunker suggererende mens unge kropper bader seg i diskolyset. De er beruset av nye muligheter i det postkommunistiske Polen og av tunge narkotiske stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi opplever en epidemi når det gjelder narkotika i Polen. Kampen om framtida står i skolegårdene, sier psykiater Barbara Lysakowska.

Warszawas diskoteker og house-klubber er som dem du finner i Amsterdam, Hamburg, Barcelona og Oslo. Natta er fortsatt lovende og ung mange timer etter midnatt, men inne i klubbene opererer narkolangerne relativt usjenert.

Inne i klubbene omsettes heroin, amfetamin, LSD og ecstasy - åpent.

Symbolet på suksess

Men det er også en annen forskjell mellom polske storbyer og de fleste europeiske metropoler. Magdalena Herdetska er 24 år og student i den gamle universitetsbyen Krakow. Hun kjenner både narko- og ungdomskulturen, og forklarer:

- Narkotika er veldig in i Polen, og det har skjedd en eksplosjon de siste åra. For mange er narkotika en måte å distansere seg fra fortida på. Fortida er både kommunisme, uniformering og fattigdom.

Og for mange unge er de nye narkotiske stoffene fra Vesten selve symbolet på frihet.
Mange tror ikke engang det er farlig. Å bruke narkotika er for mange et uttrykk for suksess, sier hun.

- Situasjonen er ute av kontroll, sier sjefen for narkotikaavsnittet i Warszawa-politiet, Adam Rapacki, til Dagbladet.

Narkotikasituasjonen er svært sammensatt og komplisert i Polen. Oppbruddet fra kommunismen, økonomisk framgang for en stadig større og mer framgangsrik middelklasse, og Polen som transittland og produksjonsland for narkotika, er alt sammen viktige ingredienser.

I alle år har opiumsvalmuen vokst vilt på den polske landsbygda. Den er kjent i folkemedisinen, men har dårligere kvalitet enn de fullkomne valmuene i Sentral-Asia og Det gylne triangel. De første polske hippiene visste imidlertid råd. På 70-tallet begynte de å koke planten, de raffinerte avkoket og fikk en opiumsubstans som liknet på heroin. Den var bare langt mer vanedannende enn ren heroin, men også den «polske cocktailen» - som den kalles - settes med sprøyte.

Kjøpte kjemikere

Det var første kapittel i den triste historien om Polen og narkotika.

Andre kapittel startet på 80-tallet. Det kommunistiske Polen var i oppløsning, og landets rike farmasøytiske industri hadde mange underbetalte kjemikere av høy kvalitet. Italiensk mafia var de som begynte.

Mange underbetalte kjemikere lot seg kjøpe, og Polen ble et produksjonsland for det sentralstimulerende stoffet amfetamin.
Nå har tredje kapittel begynt. Det handler om amfetamin til polske brukere, og om en kjøpesterk ungdomsgruppe som kjøper ekte, importert heroin.

- Problemet er bare at for dem som prøver ekte heroin, og tror det ikke er farlig, er veien kort til «polsk cocktail», og det verste hundeliv som narkoman, sier Magdalena Herdetska.

- De siste fem åra har amfetamin for alvor også blitt et polsk problem, sier Marek Zygadlo fra Monar i Krakow, en organisasjon som arbeider blant de narkomane, og forsøker å motivere dem til å komme ut av sitt forbruk. Og det haster.

Sterk vilje

- For tre år siden var det ikke noe problem å si nei til narkotika på fest. Nå er det bare de med sterk vilje som sier nei, sier Magdalena Herdetska. Hun gir et eksempel fra sin egen søster.

Da hun begynte på videregående sist høst var det tre som hadde brukt marihuana, det svakeste av de narkotiske stoffene. I løpet av et halvt år var det bare fire som ikke hadde prøvd.
- Eksplosjonen i forbruket gjelder særlig aldersgruppen 18 til 20 år. Offisielt er det 40000 narkomane i Polen, men hjelpeorganisasjoner mener det kan være så mange som 200000, sier narkosjef Adam Rapacki.

Amfetaminen gjør at man kan holde seg våken og opplagt i fire- fem døgn, og brukes ofte av studenter som leser til eksamen. Men etter rusen kommer angsten - og etter hvert abstinensen.

- Da bruker mange heroin, rett og slett for å få hvile, sier dr. Ewa Grycner ved en metadonklinikk i Warszawa.

For mange har dansen med døden allerede begynt.

I RUS:</B> Warsawas unge og velykkede kaster seg ut i livet på en av byens house-klubber, der dop omsettes i full åpenhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media