Danseren antok han kvalte henne

Ballettdanseren antok selv at han hadde kvalt kvinnen (29), da politiet kom fram til åstedet. Han sa også at han ville stå for det han hadde gjort, fortalte politivitne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han forklarte at jenta ville dra, gikk ut i entreen og tok på seg jakka. Så fikk han blackout og husket ikke mer før han lå ved siden av den livløse kroppen, fortalte politikonstabelen som kom først til åstedet 24. mars i fjor. Han noterte ned 21-åringens forklaring mens de satt i en politibil utenfor åstedet.

Så langt i rettssaken har ballettdanseren sagt at de begge satt i sofaen da «blackouten» kom. Politimannens opplysninger kaster nytt og oppsiktsvekkende lys over saken.

Forsvarer Tor Erling Staffs nøkkelforsvar er teorien om at kvinnen døde av en overdose, og slett ikke ble drept av hans klient. Det kan det bli vanskelig å få gehør for, hvis kvinnen samtidig med overdosen sto oppreist og var på vei ut av leiligheten umiddelbart før hun lå livløs i gangen.

- Han sa videre at han først tenkte på å ta sitt eget liv ved å ta bilen og kjøre inn i en fjellvegg. Men så bestemte han seg for å stå for det han hadde gjort, ikke minst med tanke på familien og hvilken påkjenning et selvmord ville bli for dem, forklarte politimannen i retten.

Dop i cola

I går la også åstedsgranskerne fram sin rapport i retten. Funnene på åstedet underbygger i stor grad det den tiltalte selv forklarte retten om hendelsesforløpet. Men i en bod ved siden av stua, der blant annet 21-åringens videosamling var lagret, fant kriminalteknikerne et brett med colabokser, en åpnet colaboks, og en filmrullholder som inneholdt et pulver.

Pulveret besto av de bedøvende stoffene zopiklon, oxazepam og alprazolam. De to siste står på lista over narkotiske stoffer, og stammer høyst sannsynlig fra tablettene Sobril og Xanor.

Dopet var også blandet ut i colaen i den åpnede boksen. Men analyser av colaboksen kvinnen hadde drukket fra, viste derimot ikke spor av blandingen. Heller ikke de rettsmedisinske prøvene viser spor etter at hun var blitt dopet ned av 21-åringen.

Vurderes

Staff førte flere karaktervitner i går for å tegne et mer folkelig bilde av sin klient, samt å underbygge påstanden om at kvinnen døde av en overdose. En rettstoksikologisk rapport basert på prøver av den avdøde kvinnen utelukker ikke at hun kan ha omkommet av en overdose heroin. Men også denne rapporten konkluderer med at kvelning var den mest sannsynlige dødsårsaken.

I morgen vil rettsmedisinerne komme med sine forklaringer, men allerede i dag kommer rettspsykiaterne med sin vurdering av ballettdanseren. Han er til nå vurdert som normal, uten sinnsmessige avvik. Derfor knyttes det stor spenning til hva de sakkyndige, som har fulgt rettssaken til nå, konkluderer med.

Tilregnelig?

Uansett utfall vil det føre til dramatikk.

Påtalemyndigheten har varslet at de vil be om 15 års forvaring for 21-åringen. Dette vil i så fall stride mot vanlig rettspraksis for forvaringsdommer, skulle ballettdanseren være normal. I motsatt fall kan eventuelle sinnsavvik rettspsykiaterne mener han lider av, bli utganspunkt for nye vurderinger av hvorvidt 21-åringen er strafferettslig tilregnelig.

RETTEN SATT: Den drapstiltalte danseren foran til høyre, med forsvarer Tor Erling Staff ved sin side. I midten bak, dommer Gudrun Bugge Andvord. Vitnet som forklarer seg, er åstedsgransker i Oslo-politiet Helge Ludvigsen, som spørres ut av aktor Berit Sagfossen.