Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevnen over Hitler:

Danset for Mengele for å overleve Auschwitz

Da foreldrene døde fant Edith Eva Eger egne metoder for å takle hverdagen i konsentrasjonsleiren. 

GA IKKE OPP: På tross av at Edith Eva Eger (89) ble fortalt at hun ikke kom til å overleve tiden i Auschwitz ga hun ikke opp. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun feiret 17- årsdagen i Auschwitz, men Edith Eva Eger (89) er en av få som kom levende ut fra Hitlers konsentrasjonsleirer.

I et intervju med CNN på Den internasjonale Holocaustdagen den 27. januar, forteller hun åpenhjertig om hvordan hun holdt ut etter at hele familien ble hentet og sendt inn i leiren under andre verdenskrig.

- Jeg ble fortalt hver dag at jeg aldri kom til å slippe ut derfra. Folk sa til meg: Den eneste måten du kommer deg ut er i en likpose. Og da sa jeg til meg selv; å ja? Jeg vet bedre, forteller Eger.

Ifølge Store norske leksikon ble mer enn seks millioner jøder drept under Hitlers Holocaust mellom 1938 og 1945.

Andre minoritetsgrupper som sigøynere, funksjonshemmede og homofile led også store tap.

Drept av «dødens engel»

Hun var bare en tenåring, men allerede en vordende ballettdanser og turner da ungarske nazister hentet familien fordi de var jøder mot slutten av krigen i 1944.

Hun hadde lenge drømt om å delta i OL på det ungarske turnlandslaget, men nå falt drømmene i knus.

- Da vi var i togvognen sa moren min til meg; Vi vet ikke hvor vi skal. vi vet ikke hva som kommer til å skje. Men husk, ingen kan ta fra deg det du har her inne, forteller Eger og legger en finger mot hodet.

Da familien kom frem til Auschwitz ble moren og faren umiddelbart beordret inn i gasskamrene av legen Josef Mengele.

Den tyske SS-offiseren, legen og krigsforbryteren som i ettertid har blitt kjent som «dødens engel».

- Jeg ville følge etter moren min, men Mengele grep tak i meg. Jeg glemmer aldri blikket hans. Han sa: Du får snart se moren din igjen, hun skal bare ta en dusj.

BESKYTTER FLYKTNINGER: Hilde Schramm forteller at hun de siste åtte månedene har hatt to syriske flyktninger boende hos seg i sin villa i Berlin. Samtidig har hun åpnet dørene for andre som har trengt hjelp. Video: Frame Pool Vis mer

Hevnen over Hitler

Egers foreldre ble drept i Mengeles dødskamre, sammen med over én million andre jøder under krigen, ifølge CNN. Møtet med «dødens engel» skulle derimot ikke bli det siste.

Mengele kom til brakkene der hun bodde fordi han ønsket å bli underholdt.

Den unge danserinnen måtte danse for den samme mannen som hadde drept begge foreldrene.

- Jeg var så redd, så jeg lukket øynene og tenkte at musikken jeg lyttet til var Tsjajkovskij, og at jeg danset i en oppsetning av Romeo og Julie i operahuset i Budapest, forteller hun til CNN.

Hun overlevde sykdom, sult, lange dødsmarsjer og slavearbeid. Ett år etter at hun ble reddet ut fra konsentrasjonsleiren av amerikanske soldater giftet hun seg med en annen mann som også hadde overlevd Hitlers Holocaust.

Sammen fikk de en datter, og den unge familien flyttet til USA.

Der valgte Eger seg ett helt nytt yrke. Hun spesialiserte seg i klinisk psykologi og jobber i dag med folk som lider av posttraumatiske stresslidelser, som hun behandler i sitt hjem i California.

Når hun jobber med pasientene henter hun ut erfaringer fra sine egne opplevelser. Nå er det familien som bringer størst glede til 89-åringen, spesielt de tre oldebarna.

- Fire generasjoner er den beste hevnen over Hitler jeg kan tenke meg, sier hun.

DETTE SA HAN TIL FOLKET: 8. mai 1945 kapitulerte tyskerne, og Norge var igjen fritt. Den 13. mai kom kronprins Olav tilbake til hjemlandet, og talte til sitt folk. Kong Haakon, kronprinsesse Märtha og resten av familien fulgte etter 7. juni. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media