Danset før

Ari Behn er ikke den første av sin slekt som danser for kongen: Hans forfar Hans Olsen Torgalsbøen gjorde det allerede i 1733 - som 91-åring, skriver Halden Arbeiderblad i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gang var det Märthas kongelige ane kong Christian VI som ble danset for under et besøk i Halden. Aris tilårskomne slektning var invitert for å vise hvor spreke og livskraftige bøndene i distriktet var, og spiste attpå til middag med den dansk-norske monarken. Hvorvidt kongen ville satt like stor pris på bondens krumspring dersom han hadde visst at deres felles ætlinger i dag danser brudevals, får fantasien avgjøre.

Det er Aris mor, Marianne Solberg Behn som er av gammel slekt fra Idd utenfor Halden. Slektens stamfar er Jens Aas, en av bygdas helter under krigen mot svenskekongen Karl XII i årene 1716-1718.

En gjennomgang av Aris aner på Idd avslører at hans stamfedre hadde sans for rikt gifte, og bondedøtre med odel og penger ble kapret en etter en. Ætlingen er likevel den første som legger beslag på en ekte prinsesse. ole.henrik.ystehede@dagbladet.no