Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danset på de dødes grav

ROSKILDE (Dagbladet): Med festivalledelsens støtte danset publikum til afrikanske rytmer i natt. De danset på de dødes grav. Resten av deltakerne sørget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedringt av pårørende

Var ikke død likevel

«Under meg lå en livløs kropp. Det var helt jævlig.»

Ordkrig etter dødskonserten

Den skammelige fortsettelsen

I gjørma foran hovedscena på Roskilde ligger blomsterhavet. Tusenvis kommer innom for å minnes de omkomne under tragedien som utspant seg under Pearl Jam-konserten natt til lørdag. Mange tenner lys, står helt stille og ser på de vakre blomstene som står i en grell kontrast til slagmarken foran scena. Noen holder rundt hverandre, og en går bort med Pearl Jam T-skjorta si. «No fear» (ingen frykt) står det på jakka til en gutt foran oss. Han strigråter.

Reiser hjem

- Vi skulle egentlig stå her framme, sier de 20 år gamle Bergens-jentene Guro Nilsen, Philipa Neset og Kjersti Eide til Dagbladet.

Nå priser de seg lykkelig for at de holdt seg foran storskjermen, vel hundre meter fra trengselen framme ved scena.

- Vi skjønte at noe var galt når Pearl Jam-vokalisten ba folk om å trekke bakover, og når vi så hvor fortvilet han etter hvert ble. Men at det skulle gå så galt. Nei, det er ikke mulig.

- Akkurat nå er jeg bare helt tom. Det føles så uvirkelig. Jeg tror jeg reiser hjem. Det er liksom ikke noen festival mer, sier Kjersti.

Sammen med venninnene har hun vært flere ganger på Roskilde. På den 30. festivalen i Roskildes historie tente hun lys til minne om åtte omkomne.

- Respektløst

- Jeg tror vi har lært nå, sier Vegard Meisingset (22) fra Bærum. Mens festivalen var over for mange etter tragedien natt til lørdag, var han blant dem som valgte å fortsette. Han kjente ingen av de omkomne.

- Jeg syns det var bra at de valgte å avlyse The Cure. Men nå syns jeg det riktig å fortsette festivalen. Etter denne tragedien kommer det ikke til å bli noe mer pressing under konsertene. Vi har lært nå, sier Meisingset, som er på sin femte Roskilde-festival.

- Vi drar hjem. Stemningen er dårlig. Å fortsette konsertene er tåpelig og respektløst overfor de døde, sier Anne Sophie Streyfert (17) og Betina K. Nielsen (16).

De danske jentene sto selv nær scenekanten, og så hvordan skadede og døende ble båret fram mot scenekanten.

- Vi har bekjente som så hvordan folk ble trampet på mens konserten pågikk. Det var nesten umulig å få løfte dem opp fra bakken, fordi det var så trangt. De fikk dem rett og slett ikke opp. Når åtte mennesker omkommer, er sikkerheten opplagt så dårlig at resten av konsertene burde avlyses, mener de to jentene, som var på Roskilde for første gang.

SKAMMELIG: På festivalledelsens oppfordring fortsatte Roskilde-festen i natt.
SJOKK OG SORG: Mange unge mennesker ble rammet av tragedien i Roskilde.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling