Dansk alarm: - Ikke mer å gi

Leger og sykepleiere har aldri opplevd noe liknende. Nå ber de om strakstiltak.

SPRENGT: Kapasiteten er sprengt hos danske helsearbeidere på grunn av coronasituasjonen. Foto: Claus Bech / Ritzau / AFP / NTB
SPRENGT: Kapasiteten er sprengt hos danske helsearbeidere på grunn av coronasituasjonen. Foto: Claus Bech / Ritzau / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke ble nok en mørk dag for Danmark. Tre dager på rad med over 3000 registrerte corona-smittede var ille i seg selv. Lørdagens 3552 tilfeller, var i tillegg smitterekord siden pandemiens start.

De siste to ukene er det registrert 462 smittede per 100.000 innbyggere. Til sammenlikning er tallet i Norge 99.

Danskenes dødstall stiger også sakte, men sikkert. Til nå er 941 registrert døde som følge av corona. Lørdag ble det innført gratis lyntester i håp om å få bedre kontroll over situasjonen.

Nå slår sykehusansatte alarm om situasjonen.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

- Ikke mer å gi

- Vi har aldri opplevd noe liknende. Vi opplever at våre medlemmer er ekstremt presset, og vi får meldinger om sykepleiere som får sammenbrudd på jobb. De er utkjørte og har ikke mer å gi, sier nestleder i det danske Sykepleierforbundet, Anni Pilgaard til Politiken.

Stress, frustrasjon og gråt er bare noen av ordene de tre største fagforeningene for danske helsearbeidere bruker for å beskrive situasjonen de ansatte nå står i. De har den siste tida varslet om store utfordringer for deres medlemmer.

Nå frykter de ansatte hva de kommende ukene og månedene vil føre til - med en ny smittebølge skyllende innover landet.

Makter det ikke

Helga Schultz, leder i Yngre Læger, sier til avisa at legene drukner i jobb knyttet til den pågående pandemien sammen med ordinære arbeidsoppgaver.

- Dette skjer i ei tid hvor mange leger er syke eller i karantene. Det skaper et arbeidspress som ganske enkelt er større enn vi makter å håndtere, sier Schultz til Politiken.

I fellesskap ber fagforeningene nå om at alle ikke-akutte behandlinger rett og slett utsettes til kapasiteten bedrer seg.

STOPPER HER: Trump kom med nok et stikk til Kina i sin tale hvor han annonserte at coronavaksinen var blitt godkjent i USA. Video: AP Vis mer

Norge: - En katastrofe

Også i Norge har Sykepleierforbundet fått en rekke henvendelser fra medlemmer som melder om enormt arbeidspress. Leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, har tidligere sagt følgende til Dagbladet om hvordan situasjonen oppleves ved norske sykehjem:

- Det har blitt gradvis verre i løpet av pandemien. Sykehjemmene har i utgangspunktet lav grunnbemanning, og nå har de opplevd et bemanningsbehov langt over det de klarer å levere. Noen sykepleierledere beskriver det som ikke lengre en krise, men en katastrofe.

Medlemmer som ringer henne, beskriver en bemanning som i utgangspunktet er på et kritisk lavt nivå. Nå opplever de å ikke lenger få gjort jobben sin.

- De er for få folk, og det som er mulig å få tak i, er folk med manglende kompetanse. Når det er én sykepleier på 50 pasienter, så sier det seg selv at det ikke strekker til. De beskriver situasjoner der man ikke en gang får gjort skikkelig stell på pasientene. Det betyr at man har kommet dit at det rett og slett er fare for liv og helse, ikke bare på grunn av covid-19, men fordi de ikke får den pleien og omsorgen man minimum må forvente, sa lederen til Dagbladet i begynnelsen av desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer