STORT BISKOPPTRØKK: Et stort presseoppbud møtte opp da biskop Bernt I. Eidsvig ( i midten) holdt pressekonferanse om overgrepssakene som har kommer fram de siste dagene. I panelet satt også sogneprest Sigurd Markussen (til venstre) og psykolog Huan Nguyen.  FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
STORT BISKOPPTRØKK: Et stort presseoppbud møtte opp da biskop Bernt I. Eidsvig ( i midten) holdt pressekonferanse om overgrepssakene som har kommer fram de siste dagene. I panelet satt også sogneprest Sigurd Markussen (til venstre) og psykolog Huan Nguyen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Dansk biskop overgir alle overgrepssaker til politiet

- Hvis jeg må gjøre det samme, makulerer jeg hele Det hemmelige arkiv, sier norsk biskop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den katolske kirke i Danmark skal ikke lenger selv håndtere henvendelser om overgrep mot barn. I stedet skal de viderebringe slike opplysninger til politiet, melder avisen Politiken.dk.

Dette ble offentliggjort i et møte i dag som den danske katolske kirken hadde med politiet i København.

Vil makulereDen norske biskopen Bernt Eidsvig har kontaktet Riksadvokaten for å høre hva vedkommende mener om at han fortsatt vil holde Det hemmelige arkiv hemmelig.

- Jeg har ikke tenkt å åpne arkivet. Dersom riksadvokaten mener dette er feil av meg, vil jeg makulere hele Det hemmelige arkiv, sier Eidsvig til Dagbladet.

- Taushet gjelder uansettHan forklarer at ingen forbrytelser som kommer frem under sjelesørgersamtaler kan være alvorlige nok til at det fratar prester og biskoper taushetsplikten, uansett om dette skulle dreie seg om voldtekter eller drap.

- Prester er de eneste du kan fortelle slike ting til og som har taushetsplikt, sier Eidsvig.

Dersom han blir gjort kjent med overgrep eller andre straffbare forhold uten at dette skjer under en sjelesørgersamtale, har han ikke taushetsplikt og kan dermed opplyse politiet om forholdene dersom det skulle være aktuelt.

Det hemmelige arkivet som tilhører den katolske kirken i Norge strekker seg tilbake til 1945, og befinner seg på Eidsvigs kontor i Akersveien 5 i Oslo.

- Kan tiltrekke oss pedofileI dag ble det holdt pressekonferanse i lokalene til Oslo bispedømme i forbindelse med overgrepssaken som ble gjort offentlig kjent denne uken. Der ble biskop Bernt Eidsvig spurt om han tror sølibatet de katolske prestene og biskopene må leve under, kan føre til at overgrep skjer.

- Jeg ser at den katolske kirke kan tiltrekke seg pedofile. Vi jobber med barn og unge nesten hver dag. Men jeg har aldri hørt om noen som blir pedofil av å leve under sølibat, sier Eidsvig.

Om sitt sølibatliv sier han:

- Jeg står fast ved mitt eget valg, selv om jeg ser at det kan oppstå problemer knyttet til sølibat.

Psykolog Huan Nguyen som har bistått i forbindelse med overgrepssaken mot Georg Müller, mener sølibat kan være en medvirkende faktor når det gjelder til overgrep. Men han synes det blir for enkelt å forklare problemet bare med dette.

Seksuelle tilnærmelserLindie Landmark, kontaktperson i Det norske bispedømmets fagetiske råd, forteller at de har fått inn fire meldinger om uønskede seksuelle tilnærmelser i løpet av de siste ti årene.

Siden 1995 er 300 ledere i kirker og kristelige organisasjoner anklaget for seksuelle krenkelser, ifølge en sak Vårt Land skrev i desember i fjor. Saken var basert på en rapport fra Normisjons Else Kari Bjerva, som mener det trolig er snakk om langt flere enn 300 tilfeller.

SKULLE AVGJØRE OM OFFER SNAKKET SANT: Sogneprest Sigurd Markussen har vært kontaktperson for offeret som Georg Müller forgrep seg på seksuelt. Han fikk i oppgave å avgjøre om overgrepsofferet snakket sant om saken. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
SKULLE AVGJØRE OM OFFER SNAKKET SANT: Sogneprest Sigurd Markussen har vært kontaktperson for offeret som Georg Müller forgrep seg på seksuelt. Han fikk i oppgave å avgjøre om overgrepsofferet snakket sant om saken. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Jeg tror ikke fire er det reelle tallet for slike hendelser i den katolske kirke. Og jeg utelukker ikke at det finnes flere tilfeller. Vi opplever at de som er utsatt for overgrep bruker lang tid før de tør å snakke om dette. En del av ofrene tør aldri fortelle hva de har opplevd, sier Landmark til Dagbladet.

- Sårbare for falske anklagerSogneprest Sigurd Markussen i St. Hallvards katolske mendighet forteller at prester og biskoper er utrolig sårbare mot falske anklager om overgrep.

- Får dere inn mange falske anklager?  

-  Nei, ikke i Norge. Men vi lærte en del om dette da jeg studerte til å bli prest i London. Da fikk vi høre eksempler på kvinner som hadde gått inn for å forføre prester, uten å ønske et langvarig forhold. Disse hadde siden sagt at prestene forgrep seg på dem, forteller Markussen.    

Avgjorde om saken var sann
Han har vært kontaktperson for offeret som Georg Müller forgrep seg på.

- Det var min oppgave å avgjøre om hans historie var sann eller ikke.

- Hvordan gjør du det?

- Det handler om et voksent skjønn. Dessuten blir man ganske menneskekjenner etter å ha jobbet tett på folk i flere år, sier Markussen.

KAN TILTREKKE OSS PEDOFILE: Biskop Bernt I. Eidsvig erkjenner pedofile kan bli tiltrukket av den katolske tilværelsen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
KAN TILTREKKE OSS PEDOFILE: Biskop Bernt I. Eidsvig erkjenner pedofile kan bli tiltrukket av den katolske tilværelsen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer