SPORET OPP TERRORIST:  Jyllands-Posten har tidligere avdekket hvordan PET samarbeidet med amerikanske CIA for å finne Anwar al-Awlaki, den terrormistenkte mannen som ble drept i droneangrep i Jemen i fjor. Foto: AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / NTB SCANPIX
SPORET OPP TERRORIST: Jyllands-Posten har tidligere avdekket hvordan PET samarbeidet med amerikanske CIA for å finne Anwar al-Awlaki, den terrormistenkte mannen som ble drept i droneangrep i Jemen i fjor. Foto: AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / NTB SCANPIXVis mer

- Dansk etterretning involvert i likvidering av al-Qaida-terrorister i utlandet

Ifølge lydopptak Jyllands-Posten har fått tak i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk etterretning har spilt en mer aktiv rolle i jakten på antatte terrorister i utlandet, enn det de til nå har villet innrømme, skriver i Jyllands-Posten.

Avisen har fått tilgang til et lydopptak av en samtale mellom Morten Storm, en tidligere agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET), og hans føringsoffiser.

Opptaket sår alvorlig tvil om de forsikringer PET-sjef Jakob Scharfs tidligere har gitt, om at dansk etterretning ikke deltar i drap på sivile i utlandet, skriver avisen.

Diskuterte plan Jyllands-Posten har fått eksperter til å analysere lydopptaket, og de konkluderer med at de to mennene diskuterer en plan om å spore opp lederen for al-Qaida på den arabiske halvøy, Abu Bashir, i den hensikt at han skulle likvideres i et amerikansk droneangrep.

Jyllands-Posten har tidligere avdekket hvordan PET samarbeidet med CIA om å spore opp den terrormistenkte Anwar al-Awlaki, som ble drept i et slikt droneangrep i Jemen i september 2011.

Forklaringsproblem Lydopptaket viser at PET har et forklaringsproblem, mener seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- PET har sagt at de ikke deltar i drap på sivile i utlandet, men dersom dette materialet holder, dokumenterer det at PET er aktivt involvert i å spore opp og medvirke til likvidering av al-Qaida-terrorister i utlandet, sier han.

Forskningsleder Magnus Ranstorp ved Forsvarshøjskolen i Stockholm deler denne oppfatningen.

- Indirekte kan man lese ut av samtalen at PET er klar over at opplysningene man gir til amerikanerne kan føre til et angrep på Abu Basir, sier han.

Særdeles aktiv PETs tidligere operasjonssjef Hans Jørgen Bonnichsen mener opplysningene som nå framkommer gir grunnlag for strafferettslig etterforskning.

- Samtalen tyder på at PET er særdeles aktiv i forhold til å eliminere personer i utlandet, og det er ikke i tråd med det Jakob Scharf har forklart, sier han.

- Det virker som om de to snakker om forberedelsen til et droneangrep, og man får inntrykk av at PET nesten er mer involvert enn CIA, sier Bonnichsen.

Under samtalen mellom Storm og hans føringsoffiser kommer det fram at den danske PET-agenten skal kjøre en bil og et mobilt kjøleskap, som trolig har innebygget sporingsutstyr, til Abu Bashir i Jemen.

(NTB)