- Dansk EU-nei kan velte utvidelse

LUXEMBOURG (NTB-RB): Den danske regjeringen ser ut til å ville gjøre folkeavstemningen om Amsterdam-traktaten i mai til en avstemning om EUs historiske utvidelse mot øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig å sette det i perspektiv. Dette toppmøtet er et stort pluss på veien til et forhåpentlig klart dansk ja 28. mai. For vår egen skyld, men sannelig også for alle de fattige samfunns skyld. Og dermed også for stabiliteten og fredens skyld, sa statsminister Poul Nyrup Rasmussen etter EU-toppmøtet i Luxembourg som ble avsluttet i går.

Selv om EUs forhandlinger med søkerlandene begynner allerede i mars neste år, før den danske folkeavstemningen, mener både statsministeren og økonomiminister Marianne Jelved at et dansk nei kan skape usikkerhet om utvidelsen. Alle EU-land oppfatter ifølge Jelved Amsterdam-traktaten som selve grunnlaget for utvidelsen.

- Derfor er det ikke likegyldig hva som skjer med Amsterdam-traktaten. Det er heller ikke likegyldig hva Danmark gjør. Derfor er det et kjempe-ansvar de danske velgerne har når de skal sette kryss på stemmeseddelen 28. mai, sier Marianne Jelved.