Dansk fagforbund: - Hvis våre ytelser uteblir, så risikerer Norwegian at flyene ikke tar av

Nordisk møte om streikesamarbeid mot Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARAT OSLO (Dagbladet): Danske, svenske, islandske, norske og finske fagforeninger er nå i møte om et streikesamarbeid mot Norwegian.

På vei inn i møtet i Oslo, sier lederen for det danske fagforbundet 3F at deres medlemmer kan bidra til å ramme Norwegians trafikk i Danmark.

- Vi er ikke herre over begivenhetene, men vi kan medvirke til konfliktens løsning ved å bruke våre egne medlemmer, sier forhandlingsleder Henrik Berlau i transportgruppen Fagligt Fælles Forbund (3F) til pressen.

- Forhindre streikebryteri Temaet for samtalene er hvordan samarbeidet kan utvides «for å forhindre streikebryteriet som pågår». Da sikter de blant annet til at andre piloter nå flyr Norwegian-strekningene til pilotene som streiker.

Etter det Dagbladet erfarer, ønsker de altså å holde Norwegian-fly på bakken under streiken.

Men det er ennå ikke klart om dagens møte vil resultere i en utvidelse av sympatistrikene i de nordiske landene.

- Vi har ikke tatt noen slike beslutninger, sier Martin Lindgren i Svensk pilotforening til Dagbladet.

- Hvis våre medlemmer uteblir, så blir konsekvensen fra Norwegian at de normale ytelsene som de kjøper fra danske lufthavner og som leveres av 3Fs medlemmer, de uteblir, sier danske Berlau til pressen.

Kan holde fly på bakken Det danske forbundet bidrar blant annet med oljepåfyll og sikkerhet på danske flyplasser. Han sier de ikke kan ramme Norwegian fullstendig, men at en sympatistreik fra danske 3F sine medlemmer, kan føre til at Norwegian-fly ikke kan ta av.

Men om streiken ble utvidet, skal ifølge Berlau først avgjøres på torsdag. Først skal de nå få informasjon om Norwegian-forhandlingene fra norske Parat.

- 3F kommer til å fortelle om sympatikonflikten som allerede er meldt og som vil komme. 3F møter LO på torsdag, hvor vi drøfter hva det skal stå i det andre streikevarselet, sier Berlaui til danske DR Nyheter.

- Dette er veldig trist Norwegian mener at en utvidelse av sympatistreiken ikke vil bidra til noe konstruktivt i konflikten. 

- Vi synes dette er veldig trist fordi det ikke bidrar til noe annet enn å gjøre situasjonen enda verre for våre passasjerer og skape utrygghet blant alle våre ansatte, inkludert fagforeningenes egne medlemmer, skriver informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, i en SMS til Dagbladet.