Dansk firma vil ha norsk sæd

Et av verdens største selskaper bak sædbankplaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av verdens største selskaper som selger donorsæd ønsker å etablere sædbanker i Norge.

Selskapet Cryos International har søkt norske myndigheter om å få eksportere sæd fra norske menn til utlandet. Særlig skal etterspørselen være stor blant norskamerikanere i USA.

- De fleste par ønsker sæd fra en donor som er mest mulig lik mannen i forholdet. Og det er ikke til å se bort ifra at det blant etterkommere etter skandinaviske immigranter i USA er en stor interesse for «reservedeler» hjemmefra, sier eier og administrerende direktør Ole Schou til NRK.

Selskapets sædbank leverer til 500 klinikker i over 40 land. På sin amerikanske nettside reklamerer selskapet for «viking-gener» med robust helse og kraft.

I Norge gir en to år gammel lov alle barn rett til å vite hvem som er deres biologiske opphav. Loven har imidlertid gjort det vanskeligere å få nok menn til å donere sæd.

Schou håper på en dispensasjon som gir selskapet lov til å eksportere sæd fra anonyme norske donorer.

Leder Lars Ødegård i Bioteknologinemnda er imidlertid skeptisk og mener vi ikke kan ha ett prinsipp i Norge og et annet i utlandet.

- For oss er det et viktig prinsipp at alle barn som blir født etter en sæddonasjon skal ha mulighet til å få vite om deres biologiske opphav når de blir voksne. Det bør også gjelde for eventuell sæd som vi sender ut av landet, mener han.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

(NTB)