Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk Folkeparti vil at fanger med livstidsdom skal sitte inne til de dør

- Dreper man et annet menneske, skal man selvsagt ikke slippes ut igjen.

VIL HA REELL LIVSTID:  Peter Kofod Poulsen (Dansk Folkeparti) vil legge fram forslaget for det danske Folketinget i løpet av året. Foto: NTB / Scanpix
VIL HA REELL LIVSTID: Peter Kofod Poulsen (Dansk Folkeparti) vil legge fram forslaget for det danske Folketinget i løpet av året. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Livstidsdommer skal forlenges til å være reell livstid. Det foreslår Dansk Folkeparti, ifølge Danmarks Radio.

- Vi foreslår at livstidsstraff skal være en straff på livstid. Så hvis man blir dømt til livstid, skal man i utgangspunktet sitte i fengsel til man ikke er her mer. Det handler om rettferdighet, sier Peter Kofod Poulsen.

Han vil legge fram forslaget for Folketinget seinere i år.

Sitter i snitt 17 år En undersøkelse fra den danske kriminalomsorgen viser at de 20 som har fått denne straffen de siste 30 åra, i gjennomsnitt sitter 17 år i fengsel. Det er ikke nok, mener Dansk Folkeparti.

- Da er jo ikke livstid livstid. Hvis man planlegger å begå en så voldsom og ondskapsfull forbrytelse som et drap er, så skal man ikke bare kunne stemple ut av fengselet igjen. De etterlatte til drapsofre tror jeg vil finne trøst i et rettssystem der morderen ikke slippes fri igjen med risiko for nye forbrytelser, sier han til DR.

På spørsmål om det finnes eksempler på folk med livstidsdom som har kommet ut og drept igjen, svarer Poulsen:

- Det vil være mange eksempler fra andre land, men det er klart at Danmark er et stille og rolig samfunn. Det det dreier seg om her er å gjenfinne rettferdigheten som systemet på noen punkter har tapt. Det er et spørsmål om rettsfølelse, lov og orden. Dreper man et annet menneske, skal man selvsagt ikke slippe ut igjen, sier Peter Kofod Poulsen til DR.

Borgerlig seier i 2015 Borgerlig side fikk flest mandater etter valget i 2015. Dansk Folkeparti ble største parti på borgerlig side med 37 mandater av 175. Største parti ble Socialdemokraterne med 49 mandater.

Lars Løkke Rasmussen fra Venstre (som er det konservative partiet i Danmark) dannet regjering, men har bare 19,5 prosent av stemmene bak seg, noe som gir 34 av 175 mandater. Dermed må de søke støtte i Folketinget fra sak til sak.

I Norge er den strengeste straffen 30 års forvaring.

Hele Norges coronakart