Dansk forlover og norsk brudekjole

I dag ble det kjent at brudeparet går sammen opp kirkegulvet, forloverne heter kronprins Frederik og Linda Tånevik, monogrammet er klart og brudekjolen er norsk av norsk design og produsert i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette ble offentliggjort på en pressekonferanse på Slottet tirsdag.

Mette-Marit Tjessem Høiby har valgt sin ett år eldre venninne fra Kristiansand som sin forlover under bryllupet i Oslo domkirke 25. august. Linda Tånevik bor for tiden i Oslo der hun studerer akupunktur og jobber deltid ved siden av studiene.

Tradisjoner

Et bryllup basert på tradisjoner, men med hensyn til parets egne ønsker og tiden vi lever i, sa brigader og prosjektleder Bjørn Ruud da de første bryllupsplanene ble offentliggjort i begynnelsen av mars.

Tirsdag orienterte han pressen om de videre planene. Da fikk vi blant annet vite at brudeparet har valgt å gå sammen opp kirkegulvet og at Danmarks kronprins Frederik skal være kronprinsens forlover.

Det første er et utslag av tiden vi lever i, det andre basert på kongelig tradisjon.

Hertugen av York, senere George VI og dronning Elizabeths far, var kronprins Olavs forlover, og danske grev Flemming av Rosenborg var kronprins Haralds forlover.

Om brudeparet skal ha brudepiker og brudesvenner - og hvem de eventuelt er- er fortsatt uklart, men Mette-Marits sønn Marius (4) vil være til stede i kirken.

Kongelig monogram

Kronprinsparets nye felles monogram, som skal brukes i forbindelse med bryllupet, er klart. Det består av en stor H med dobbel M flettet inn. Over er en kronprinskrone og rundt bokstavene er en krans av ekeløv. Den doble M betyr at Mette-Marit fortsatt skal bruke begge navn når hun blir kronprinsesse.

Etter bryllupet får trolig også Mette-Marit sitt eget monogram, slik kronprinsen allerede har.

Kostnader

Ifølge Bjørn Ruud er det Slottet som dekker alle kostnadene ved bryllupsarrangementet på Slottet, Skaugum, Høvikodden, Kongeskipet og i Oslo Militære Samfund. Personalutgiftene dekkes over apanasjen, de øvrige kostnadene dekkes av kongefamilien.

De øvrige utgiftene, for eksempel til politi og regjeringsmiddag på Akershus, tar det offentlige seg av.

Publikum i kirken

Hvis Slottet får det som de ønsker, blir det avsatt et visst antall plasser til vanlig publikum inne i Domkirken under vielsen. Hvem som skal få disse plassene, kan prosjektleder Bjørn Ruud foreløpig ikke si noe om.

400 gjester er invitert til bryllupsmiddagen og det er plass til rundt 900 inne i kirken. Selv bryllupsmiddagen skal som kjent holdes to steder, på Slottet (220 gjester) og i Oslo Militære Samfund (180 gjester).

Til den private ungdomsfesten på Skaugum to dager før bryllupet har det kommende kronprinsparet invitert 100 gjester fra inn- og utland, hvorav 30 kongelige.

Fjord og fyrverkeri

Før regjeringens middag på Akershus slott fredag kveld vil brudeparet ta sine kongelige og andre utenlandske gjester med på en tur på fjorden med K/S «Norge». Noen særlig lang tur blir det ikke, tatt i betraktning at alle gjestene må ha tid til å skifte før festmiddagen.

Etter festmiddagen på Slottet dagen etter skal storbandet Prime Time spille til dans på Slottet, og klokka 23 ønsker brudeparet at mange mennesker kommer til Slottsplassen for å se på festfyrverkeriet som bryllupsgjestene kan se fra balkongen.

Og så forlater brudeparet sine gjester for å dra på bryllupsreise. Og hvor den går, er en dypt bevart hemmelighet.

Men med brudens flyskrekk går neppe første etappe med fly.

(NTB)

SAMMEN I LUXEMBOURG: 7. april i år var de samlet i Luxembourg under feiringen av storhertug Henriks overtagelse av tronen. Kronprins Haakon, Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Frederik.Foto: SCANPIX