Dansk frykt: - Kan bli det nye Wuhan

En mutert utgave av coronaviruset i Danmark skaper stor uro.

SKAL AVLIVES: Alle minkene i Danmark skal avlives etter at den nye mutasjonen ble oppdaget. Foto: Henning Bagger / AFP / NTB
SKAL AVLIVES: Alle minkene i Danmark skal avlives etter at den nye mutasjonen ble oppdaget. Foto: Henning Bagger / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida er det påvist smitte blant mink på over 220 danske minkfarmer, og viruset sprer seg til mennesker.

Viruset er en mutasjon på som er ganske forskjellig fra de mest utbredte coronavariantene i samfunnet for øvrig, noe som gjør at myndighetene frykter at en coronavaksine ikke vil fungere på dette viruset. Viruset er nemlig mer resistent mot antistoffer.

Torsdag hadde 12 personer fått påvist denne mutasjonen. Fredag er tallet 214 personer, melder danske B.T.

Nå frykter en dansk politiker at landet kan bli det nye Wuhan.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Kan starte pandemien på nytt

Danske myndigheter kalte inn til internasjonal pressekonferanse om den danske coronavirus-muteringen kl 14.30 fredag.

- Dette er en veldig bekymringsfull utvikling. Jeg kan ikke få understreket hvor alvorlig vi tar denne situasjonen. Vi tar alle nødvendige forholdsreger for å håndtere situasjonen, sier utenriksminister Jeppe Kofod under dagens pressekonferanse.

Den kinesiske byen Wuhan var, som kjent, arnestedet for coronaviruset SARS-CoV-2.

Partileder for det danske partiet Alternativet, Jopsephine Fock, frykter at Danmark kan bli arnestedet for coronaviruset 2.0.

- Vi risikerer å bli det nye Wuhan. Det er helt vilt! sa hun til avisa B.T etter at hun og de andre partilederne hadde fått en orientering av myndighetene rundt situasjonen onsdag.

På samme orientering uttalte også Statens Serum Institut, tilsvarende det norske Folkehelseinstituttet, at mink-mutasjonen er så ulik den mest utbredte coronavarianten nå, at man i verste fall risikerer å begynne hele pandemien på nytt.

- Det verst tenkelige scenarioet er at vi har en pandemi som starter forfra igjen med utgangspunkt i Danmark, sa Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut.

MINKSMITTE: Det er nå smitte på over 200 danske minkfarmer. Totalt er det snakk om mellom 15 og 17 millioner mink i landet. Viruset muterer i mink, og viruset sprer seg til mennesker, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer

Fredag ble det påvist 1427 nye coronatilfeller i Danmark. Det er ny smitterekord, men rekorden må ses i sammenheng med at testkapasiteten er økt kraftig. Det er ikke kjent om noen av disse personene har den aktuelle mutasjonen.

Antall innlagte på sykehus er nå 191. Det er videre registrert fem dødsfall det siste døgnet, skriver B.T.

- Bekymringsfullt

Danmark er verdens største produsent av minkpels og i lys av både areal og befolkningstall i Danmark, er minkindustrien i landet enorm.

Onsdag meldte statsminister Mette Frederiksen at alle landets minker skulle avlives som følge av utbruddet. Samtidig er svært strenge restriksjoner innført på nord-Jylland, hvor smitten er påvist, for å unngå at det spres. I de syv kommunene hvor viruset er påvist, forventes det at avlivingen av minken vil være ferdig om få dager, ifølge B.T.

Til tross for tiltakene er likevel det internajonale fokuset nå på vårt lille naboland. EUs smittevernbyrå, ECDC, har samme frykt som Statens Serums Institut og sier følgende til avisa B.T:

- Dette scenarioet er meget bekymringsverdig, derfor følger ECDC nøye med på utviklingen i Danmark.

Det muterte viruset er allerede påvist på et sykehjem på Sjælland, flere hundre kilometer fra der utbruddet har skjedd. Ifølge danske Politiken har viruset også blitt påvist i Kroatia.

Også helsedirektør Bjørn Guldvog har uttrykt bekymring for at coronaviruset kan smitte mellom mink og mennesker.

- Det er nå klart at coronasmitte går mellom mink og mennesker, først og fremst fra mennesker til mink, men vi har også sett enkelte tilfeller fra mink til mennesker, sa Guldvog under regjeringens pressekonferanse onsdag.

- Det er bekymringsfullt at mennesker og andre dyr kan samhandle rundt dette viruset. Det skaper større muligheter for endringer i virusets egenskaper, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer