Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk ja betyr lite

Et dansk ja til euroen i kveld vil bety lite for den norske EU-debatten. Et nei kan derimot gjøre norsk EU-medlemsskap mer uaktuelt, mener EU-spåmann Ottar Hellevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt er åpent foran kveldens EU-avstemning i Danmark, den sjette siden 1972. De siste meningsmålingene viser 49,5 prosent ja, 50,5 prosent nei.

Dagbladet følger avstemningen utover dagen. Første valgdagsmåling er ventet kl. 14.00

Ottar Hellevik i MMI har i mange år fulgt norske velgere og deres holdninger til EU nøye. Han tror at et dansk ja i kveld neppe vil skaffe ja-siden i Norge ny kraft.

- På starten av nittitallet var det jo ja-flertall i Norge. Det danske nei til Maastricht i 1992 bidro til en økning i motstanden mot EU i Norge som hadde stor betydning for neiet i 1994. Det danske ja året etter fikk ikke den samme innvirkning på norske velgere, sier han til Dagbladet.no.

Hellevik mener at til nå er det først og fremst interne norske forhold som styrer norske velgeres EU-standpunkt.

- Renteoppgang og økonomisk usikkerhet styrker ja-siden, oppgangstider gir nei.

Ikke i startgropa

Og norsk ja-side holder ikke pusten i påvente av et dansk ja til euro.

- Et dansk ja vil være en oppmuntring for ja-siden, men vil ikke få noen vesentlig betydning for Norge, sier Europabevegelsens Gunnar Bolstad til Dagbladet.no. Han er nå i København og følger spent med på en euro-avstemning som kan ende med dødt løp.

- Et nei vil ikke gjøre et norsk medlemsskap mindre aktuelt. Det norske demokratiet har store problemer med den situasjonen vi er i, og EØS-avtalen blir mindre og mindre virkningsfull.

- Betyr lite

NHOs Kristin Clemet er også i kongens by for å følge avstemningen.

- Jeg tror ikke et ja umiddelbart vil bety så mye for EU-debatten i Norge. Men på sikt vil det jo ha betydning hvorvidt alle EU-landene blir medlemmer av valutaunionen eller om det blir et mer variert EU, sier hun til Dagbladet.no.

Men dere ruller ikke ut kanonene og millionene hvis det blir ja?

- Nei, ikke NHO ihvertfall.

Nei-flertall

Norske velgere går nå mot nei igjen. Etter tre måneder med sammenhengende ja-flertall i Din Mening/Norsk statistikks meningsmålinger for avisa Nationen viser august-målingen at nei-siden ligger 8, 5 prosent foran ja-siden.

- Jagland og ja-siden håpet vi var inne i et varig stemningsskifte, men det er vi altså ikke, sier valgforsker Bernt Aardal til Nationen.