Dansk juleribbe kan føre smitte til Norge

En motstandsdyktig salomonella-bakterie er funnet i dansk kjøtt. Salmonella-varianten er ukjent i Norge, men Statens helsetilsyn utelukker ikke at smitten kan komme til Norge gjennom dansk juleribbe, melder NRK Dagsnytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagsjef Svein-Erik Ekeid i Helsetilsynet sier at nå som smitten er funnet i danske svin ser han ikke bort fra at den kan bli overført når folk kjøper dansk juleribbe.

- Det kan vi jo ikke se helt bort fra. Hvis det er mange som reiser til Danmark og handler kan de komme til å få med seg den type varer hjem. Vi har lenge advart mot kjøp av kylling og ender i Danmark, men svinekjøttet har vi foreløpig ikke vært så redde for, sier Ekeid.

Ekeid er fagsjef for smittevern i Helsetilsynet.

- Siden dette er en bakterie som foreløpig er ukjent for oss, er det nå om å gjøre å få så mange opplysninger som mulig fra våre danske kolleger om problemets art og størrelse, sier Ekeid.

Ifølge NRK Dagsnytt sprer salmonella-bakterien seg med stor fart i Europa. Den er vanskelig å behandle fordi den er motstandsdyktig mot de fleste typer antibiotika.

Foreløpig er 19 dansker smittet av salmonella-typen. Den ble første gang oppdaget i en svinebesetning i Danmark for ett år siden.

Salmonellaen er trolig kommet til Danmark gjennom import av levende dyr, matvarer eller turister. Det er ikke funnet en felles smittekilde.