Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk kamppilot skjøt seg ut i kanadisk luftrom

Jagerflyet styrtet i bakken og eksploderte i brann.

CT-155: Fra det kanadiske flyvåpenet i aksjon.  FOTO: Corporal Jean-Francois Lauzé/CA
CT-155: Fra det kanadiske flyvåpenet i aksjon. FOTO: Corporal Jean-Francois Lauzé/CA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En pilot i det danske flyvåpenet måtte i går skyte seg ut av sitt styrtende kampfly over kanadisk luftrom.

- Piloten kom uskadd fra hendelsen som skjedde under en øvelse, sier kommunikasjonssjef for flyvertaktisk kommando i Danmark, Inge Borggaard til Dagbladet.

Hun bekrefter at flyet var av typen CT-155 Hawk produsert av BAE Systems i England.

Hørte et smell - Piloten som skjøt seg ut er fast stasjonert i Canada og har kapteins grad. Han er sjekket av lege og røntgenfotografert, sier hun.

Både den danske piloten og hans kanadiske co-pilot kom fra utskytningen med bare skrubbsår. Øvelsesflygingen foregikk over Alberta i Nord-Canada. Både fly og piloter var hjemmehørende ved Cold Lake-basen.

Den kanadiske avisen Vancouver Sun melder at det var kaptein Jens Lundgreen-Nielsen som skjøt seg ut sammen med co-pilot Lee Vogan. Begge var instruktører og under toktet fungerte de som instruktører for en flyelev ombord i et annet CT-155 HAWK.

Lundgreen-Nielsen befant seg 15 000 fot, eller fem kilometer over bakkenivå da et stort brak kunne høres av pilotene. De forsøkte å returnere til basen, men innså raskt at det ikke lot seg gjøre.

I 2500 fots høyde skjøt de seg ut - Piloten har selv ringt hjem og fortalt at alt står bra til, sier Borggaard.

Flyet styrtet i bakken og tok fyr uten å påføre husene i området skader. Pilotene landet i et vått myrområde, mykt og behagelig.

De ruslet selv inn i ambulansen som kom til stedet.

- Du blir ikke redd i denne jobben. Treningen er så grundig og omfattende at du ikke bryr deg med å bli redd. Frykt har ingen hensikt i en slik type jobb, sa Vogan til Winniepeg Sun i går kveld.

Vogan har 23 års erfaring som pilot og Lundgreen-Nielsen 14.