Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sibirkulda:

Dansk kvinne frøs i hjel i park

Flere enn 50 har frosset i hjel i Europa. Nå treffer kulde­stormen «Emma» Storbritannia.

KAOS: Motorveien A192 nær Blyth i Northumberland var et kaosområde torsdag ettermiddag. Foto: Owen Humhreys, Press Association/NTB Scanpix.
KAOS: Motorveien A192 nær Blyth i Northumberland var et kaosområde torsdag ettermiddag. Foto: Owen Humhreys, Press Association/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 08 torsdag meldte en mann i Roskilde på Sjælland sin 84 år gamle mor savnet fra hjemmet.

Halvannen time etter ble den demente kvinnen funnet død i Folkeparken i sentrum av byen, bare kledd i en strikkejakke som ytterplagg.

- Kvinnen døde av kombinasjonen kulde, alderdom, demens og dårlig påkledning. Hun ble funnet i en grop i parken, og var så dårlig til beins at hun ikke har greid å reise seg, sier en talsmann for politiet i Midt- og Vestsjælland om det tragiske dødsfallet fra kuldebølgen over Europa, som foreløpig har tatt over 50 liv.

I Roskilde har det vært rundt fem kuldegrader de siste nettene.

Dødsfallet er det andre i vinterkulda i vårt naboland i sør de siste dagene.

Tidligere i uka ble en mann i 50-årene, også han dement og lettkledd, funnet død utendørs på Bornholm.

Dement ektemann

Det siste dødsfallet, som har gjort sterkt inntrykk i normalt mindre vinterlige Danmark, kan ha skjedd flere timer før den 84 år gamle kvinnen ble funnet.

Hun bodde sammen med sin jevnaldrende mann, som er lettere dement. Det var sønnen som slo alarm da han var innom torsdag morgen for å sjekke hvordan det sto til med foreldrene.

Det viste seg at hun hadde forsvunnet ut ved 23-tiden onsdag kveld.

Det første dødsfallet fra kuldebølgen over Sverige ble registrert i dag.

UNIKE BILDER: Roma opplever sitt største snøfall siden 2012. Det utnytter både turister og lokale maksimalt, på bekostning av hverandre. Video: National Geographic Vis mer

En 35 år gammel kvinne, asylsøker fra Burkina Faso i Afrika, ble konstatert død på sykehus etter at hun og datteren (8) ble funnet kritisk forkomne av redningshelikopter i en skog nær Sävsjö i Småland.

Begge var lettkledde i det seks grader kalde vinterværet. Politiet opplyser torsdag ettermiddag at jenta trolig kommer til å overleve.

Politiet etterforsker hva som har skjedd i forkant av den dramatiske familieulykken. I etterkant viser det seg at kvinnen dro ut fra et asylmottak i Sävsjö sammen med datteren og sønnen (8).

BEAST FROM THE EAST: En brøytebil på Leeds Bradford Airport i Yorkshire i England prøver å rydde rullebanen torsdag ettermiddag. Foto: Danny Lawson, Press Association/NTB Scanpix.
BEAST FROM THE EAST: En brøytebil på Leeds Bradford Airport i Yorkshire i England prøver å rydde rullebanen torsdag ettermiddag. Foto: Danny Lawson, Press Association/NTB Scanpix. Vis mer

Gutten ble plukket opp langs veien av en ambulanse ved 14-tiden onsdag.

Verst i Polen

Ifølge siste oppdatering fra nyhetsbyrået AFP er Polen hardest rammet med 21 dødsfall som knyttes direkte til kulde og snøstormer.

I Tsjekkia er seks mennesker registrert frosset i hjel mot fem i Litauen og fire hver i Frankrike og Slovakia.

Helt sør i Frankrike, i strandkanten i Nice, har snøen møtt Middelhavet.

Lenger nord og høyere i Frankrike har trafikanter beskrevet motorveien som «en kirkegård for personbiler og lastebiler».

Ekstreme «Emma»

I Storbritannia har meteorologene i dag gått ut med ekstremvarsel med navnet «Emma».

Særlig sør og vest i England og Wales har meteorologene advart mot ekstreme forhold fra seinere torsdag når vindstrømmer fra Atlanterhavet kolliderer med kulda fra Sibir - i britisk presse kalt «The Beast from east».

KLAR FOR «THE BEAST FROM THE EAST»: En syklist i et heller tvilsomt vinterantrekk tar seg gjennom Clapham Common i Storbritannia, hvor kuldestormen «Emma» treffer senere torsdag. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR «THE BEAST FROM THE EAST»: En syklist i et heller tvilsomt vinterantrekk tar seg gjennom Clapham Common i Storbritannia, hvor kuldestormen «Emma» treffer senere torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På flere motorveier i Storbritannia står trafikken helt stille på grunn av snø og is.

Flyplassene i Glasgow i Skottland og Gatwick i London har vært helt eller delvis stengt for trafikk i dag.

ALTERNATIVT FRAMKOMSTMIDDEL: Hva gjør man når det er vanskelig å komme seg fram til fots i snødekte Lausanne, Sveits? Man tar brettet. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP
ALTERNATIVT FRAMKOMSTMIDDEL: Hva gjør man når det er vanskelig å komme seg fram til fots i snødekte Lausanne, Sveits? Man tar brettet. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP Vis mer

Der er de i dårlig selskap med Genève flyplass i vinterlandet Sveits.

SIBIRKULDE: Kulden som slår Vest-Europa blir kaldt Sibirkulde, og mange regioner har de laveste gradene på flere år. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!