Dansk kvinne knivranet for 40 000 kroner

Nå får gjerningsmennene 20 000 kroner i erstatning etter å ha truet henne til å trekke anmeldelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Jyllands-Posten har en serie med artikler om dagen der de setter søkelys på problemer i ghettoer i Danmark. I en leder forrige uke skrev avisa følgende:

«Så længe politi, brandvæsen og ambulanceførere ikke kan bevæge sig ind i ghettoerne uden at blive overfaldet, er der ikke grundlag for respekt, og det er der heller ikke, så længe flertallet af beboerne accepterer hærgende bander af bøller, som bevidst arbejder for at opretholde en ghettos image som brutalt, lovløst område.»

I dag skriver avisa
, som er blant Europas fremste terrormål på grunn av trykkingen av Muhammed-karikaturene i 2005, at politiet advarer mot at dansk lov er satt til side en rekke steder.

Ransmenn får erstatning Politiet bruker et eksempel fra Gellerup i Århus for å vise hvor langt utviklingen har kommet. En kvinne ble angrepet av en gruppe unge innvandrere med kniv og ranet for 40 000 kroner.

Kvinnen anmeldte forholdet til politiet, dermed sto de unge mennene i fare for lange fengselsstraffer. Men etter press fra familiemedlemmer av gjerningsmennene, trakk kvinnen anmeldelsen mot at hun fikk pengene igjen.

Dette gjør samtidig at ransmennene kan kreve erstatning på 20 000 kroner fra den danske stat for uberettiget varetektsfengsling. Dette provoserer politiet i Århus.

- Vi ser i stigende grad et parallelt rettssystem som er helt på siden av danske lover og regler. Problemer blir løst internt i miljøene, der makt, penger, trusler og utpressing avgjør hvem som vinner fram. Hvis dette får lov til å fortsette, vil unge mennesker i disse områdene aldri lære seg å akseptere og respektere rettssystemet i Danmark, sier Jens Espensen, politibetjent i Gellerup.

20 nye ghettoer siste året I Danmark regnes et boligområde for å være en ghetto når minst 40 prosent av befolkningen står utenfor arbeidsmarkedet og i stedet lever av trygd og offentlige ytelser.

- Vi ser nå hvordan den økonomiske krisen rammer flere og flere boligområder. I planen for bekjempelse av ghettodannelser som kommer i oktober, vil vi forsøke å snu den negative utviklingen, sier sosialminister Benedikte Kiær til Jyllands-Posten.

Ifølge avisa er det 45 boligområder i Danmark som regnes for å være ghettoer. Det har kommet 20 nye slike ghettoer det siste året, mye på grunn av finanskrisa og et vanskeligere arbeidsmarked.

Vi overvåker debatten og vil stenge den ved rasistiske innlegg.