Dansk marinefartøy til Persiabukta

Danmark tilbyr USA å støtte en militæraksjon mot Irak med enten en korvett, en minesveiper eller transportfly, sier utenriksminister Niels Helveg Petersen. I Folketinget er det sterk uenighet blant sosialdemokratene om grunnlaget for en militær aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministeren avviser dermed at det kommer på tale å støtte en amerikansk-ledet militæraksjon med F-16 jagerfly eller spesialstyrker fra det danske jegerkorpset.

- Det har USA slett ikke bedt om, sier Helveg Petersen, som representerer Radikale Venstre i regjeringskoalisjonen.

Regjeringen vil be Folketinget om grønt lys til å støtte en aksjon uten at Sikkerhetsrådet gir eksplisitt godkjenning til en aksjon i en ny resolusjon.

Uenighet

Flere danske sosialdemokrater vil gå imot regjeringen dersom den trekker Danmark inn i militære aksjoner mot Irak uten at FNs sikkerhetsråd har godkjent en militær aksjon.

Folketingsmedlemmet Holger Graversen sier til nyhetsbyrået Ritzau at han har vært i kontakt med flere andre sosialdemokratiske folketingsmedlemmer som er kritiske til regjeringens planer. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har gitt støtte til et amerikansk angrep.

- Slik det ligger an i øyeblikket, vil jeg tro at halvparten av gruppen er meget lunken til å ta en endelig avgjørelse. Kanskje mange flere, sier Graversen.

Nok støtte

Sosialdemokratiets parlamentariske leder, Torben Lund, mener likevel at et flertall i gruppen støtter utenriksdepartementets holdning. Den er at de vedtatte resolusjoner er nok til å legge et lovlig grunnlag for angrep.

- Jeg tror det er et meget, meget stort flertall i gruppen for å delta i en slik aksjon, sier han til Ritzau.

Den danske regjeringen vil i dag lage en konkret plan for hvordan Danmark kan bistå den amerikanske styrken. Planen legges fram for regjeringspartienes folketingsgrupper i morgen.

Kursendring

Dansk deltakelse i en militæraksjon i Persiabukta vil være en kursendring i dansk utenrikspolitikk. Det mener folkerettseksperten Frederik Harhoff ved København universitet.

- Dansk deltakelse har alltid bygget på et klart FN-mandat. I denne saken kan man konstatere tvil om hvor langt man kan trekke mandatet. Det markerer en kursendring, sier Harhoff.

Hvis aksjonen blir gjennomført på bakgrunn av det nåværende mandatet, vil det utløse kritikk senere, mener han.

(NTB)