Dansk nyhetsbyrå: Derfor får vi ikke vise bilder av «Den lille havfruen»

Men det får de.

FOLKEKJÆR:  «Den lille havfruen» betraktes som en nasjonalskatt i Danmark, og i går ble statuen hyllet over hele verden i forbindelse med 100-årsdagen. Foto: Nikolai Linares / EPA / NTB Scanpix
FOLKEKJÆR: «Den lille havfruen» betraktes som en nasjonalskatt i Danmark, og i går ble statuen hyllet over hele verden i forbindelse med 100-årsdagen. Foto: Nikolai Linares / EPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange nordmenn har et forhold til «Den lille havfruen» fra H. C. Andersens eventyr, og i går fylte den verdensberømte bronsestatuen i København 100 år.

I den forbindelse skrev det danske nyhetsbyrået Berlingske Nyhetsburau en artikkel med tittelen: «Fylder 100 år i dag: Derfor må vi ikke vise billeder af Den Lille Havfrue».

På grunn av en spesiell opphavsrettslov risikerer nemlig danske aviser store bøter hvis de publiserer bilder av «Den lille havfruen», skriver nyhetsbyrået.

Fikk 10 000 i bot De har blant andre intervjuet sjefen i den danske avdelingen av bildebyrået Scanpix, Søren Lorentzen.

- Jeg fikk en bot på 10 000 kroner da jeg jobbet i Berlingske, der vi så vidt jeg husker skrev en artikkel som handlet om situasjonen i dansk turisme generelt. Som illustrasjon, brukte vi et bilde av «Den lille havfruen», sier han i artikkelen.

Arvingene etter billledhugger Edvard Eriksen skal nemlig være strenge med hvordan de håndterer den danske opphavsrettsloven.

- De har loven på sin side i forhold til opphavsretten, men det er litt pussig fordi man egentlig tenker på «Den lille havfruen» som et nasjonaklenodie. Noe vi alle sammen kjenner og kan forholde oss til. Så det er litt pussig at vi ikke får avbilde statuen, sier Søren Lorentzen.

Det er i utgangspunktet ikke lov - verken i Norge eller Danmark - å bruke fotografier av kunstverk som illustrasjon for eksempel til artikler som ikke direkte omhandler kunstverket, uten tillatelse fra rettighetshaverne.

Lov likevel - Men i Norge har dagspressen anledning til å gjengi kunstverk i forbindelse med omtale av dagshendelser når kunstverket i seg selv er nyheten, opplyser daglig leder i av Billedkunst Opphavsrett i Norge (BONO), Harald Holter, til Dagbladet.

UTSATT FOR HÆRVERK: «Den lille havfruen» er i åras løp både blitt tilgriset med maling, og pyntet både med burka og nisselue. Foto: Jens Dresling / AP Photo / NTB scanpix
UTSATT FOR HÆRVERK: «Den lille havfruen» er i åras løp både blitt tilgriset med maling, og pyntet både med burka og nisselue. Foto: Jens Dresling / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Etter oppklarende samtale med Søren Lorentzen i danske Scanpix får Dagbladet vite at danske medier likevel trygt kunne ha trykket bilder av havfruen i anledning hennes hundreårsdag. For reglene der borte er ikke så helt annerledes enn her hjemme.

- Regelen er sånn at dersom kunstverket er nyheten, så er det greit å trykke bildet av det, vedgår Søren Lorentzen.

Stor feiring «Den lille havfruens» 100-årsdag ble feiret med stor fest i Københavns havneområde i går, og feiringen ble også markert over store deler av verden.

I Amsterdam seilte en dame nedover kanalene, utkledd som statuen inspirert av H. C. Andersens eventyr fra 1837. I eventyret fortelles det at havfruen ofret alt for sin kjærlighet til en vakker prins.

Hver morgen og hver kveld svømte hun opp til overflaten av havet og satte seg på en stein, i håp om å få se sin elskede.

Statuen er med åra blitt en av Københavns mest populære turistattraksjoner, men den er også en rekke ganger utsatt for hærverk.

Hodeløs I 1964 kappet noen hodet av havfruen og stakk av med det. Kunstneren Jørgen Nash hevdet at han visste hvem gjerningsmennene var, og at han selv hadde kastet hodet i parkområdet Utterslev Mose, ifølge NTB.

Men det dukket aldri opp igjen, og statuen fikk nytt hode.

I 1984 saget noen av den ene armen, og i 1998 mistet havfruen hodet igjen, mens hun i 2003 ble sprengt vekk fra sokkelen. «Den lille havfruen» er også blitt tilgriset med maling og pyntet både med burka og nisselue.

HODELØS: Både i 1964 og 1998 har noen kappet hodet av den verdensberømte statuen. Foto: Mogens Flindt / AP Photo / NTB Scanpix
HODELØS: Både i 1964 og 1998 har noen kappet hodet av den verdensberømte statuen. Foto: Mogens Flindt / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke kjent hvor mye arvingene etter Edvard Eriksen har tjent på opphavsretten, eller hvor mange saker de har kjørt mot danske medier.

De har rettighetene på bilder av statuen fram til 70 år etter kunstenerens død, og havfruen kan dermed ikke fotograferes fritt før i 2030.

HYLLET: En kvinne utkledd som «Den lille havfruen» veiver med det danske flagget mens hun seiler nedover en kanal i Amsterdam i forbindelse med statuens 100-årsdag. Foto: Bas Czerwinsky /  EPA / NTB Scanpix
HYLLET: En kvinne utkledd som «Den lille havfruen» veiver med det danske flagget mens hun seiler nedover en kanal i Amsterdam i forbindelse med statuens 100-årsdag. Foto: Bas Czerwinsky / EPA / NTB Scanpix Vis mer