<strong>BLE EKSKLUDERT:</strong> Den danske legen og psykiateren ble kastet ut av Dansk psykoterapeutforening. Fem år seinere kom han til Norge og ble seinere dømt for å ha misbrukt pasient for å ha sex. Foto: Privat
BLE EKSKLUDERT: Den danske legen og psykiateren ble kastet ut av Dansk psykoterapeutforening. Fem år seinere kom han til Norge og ble seinere dømt for å ha misbrukt pasient for å ha sex. Foto: Privat Vis mer

Dansk overgrepslege ga pasient avslag i pris for sex

Ble kastet ut av psykoterapeutforeningen i Danmark før han kom til Norge og misbrukte norsk pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En dansk lege og psykiater som i 2011 ble dømt til ett år og seks måneders fengsel for å misbruke sin stilling til å ha sex med en norsk psykiatrisk pasient på Gjøvik, innrømmet allerede flere år i forveien at han sendte nakenbilder til en pasient han behandlet.

Ifølge den danske pasienten hadde de et seksuelt forhold som inngikk i terapien. Hun fikk tilbud om reduserte timepriser for konsultasjonene fordi han ville ha sex med henne.

«Profesjonell incest» E-poster viste også at han hadde foreslått hvilket type undertøy hun skulle stille i ved terapitimene, ifølge et intervju gjort med legen i den danske avisen Berlingske Tidende i 2003.

Legens navn, og det seksuelle forholdet til pasienten var godt kjent i de helsefaglige miljøene i Danmark, etter både offentlig omtale og et utspill fra den danske Legeforeningen.

Han ble også kastet ut av Dansk psykoterapeutforening etter at pasient-sexen ble avslørt. De beskrev saken som «profesjonell incest».

Til tross for innrømmelsene grep ikke det danske Helsetilsynet, Sundhetsstyrelsen, inn mot mannen.

Da Berlingske Tidende avslørte mannen var han ferdig utdannet lege og nesten ferdig med psykiatristudiene.

Den danske Sundhetsstyrelsen opplyser til Dagbladet at de ikke grep inn overfor legen, fordi han ikke praktiserte som lege da han ble avslørt, men som psykoterapeut.

To år etterpå fikk han legeautorisasjon av norske helsemyndigheter og jobb som lege og psykiater på Østlandet.

- Føler meg utrygg Den norske kvinnen som mannen ble dømt for overgrep mot, var henvist til ham med angst, depresjon og mulig epilepsi.

Til sammen ble hun behandlet av psykiateren i 25 måneder.

<strong>OVERGRIPERE I HVITT:</strong>  Dagbladets gjennomgang viser at totalt 12 leger mistet autorisasjonen i løpet av tre år fra 2008 for seksuelle overgrep og krenkelser de begikk mot pasienter i Norge. En slovakisk lege ble i 2011 dømt i Haugaland tingrett for å ha forgrepet seg på 16 kvinnelige pasienter. Den yngste var tidlig i tenårene. Nå akter han å jobbe som lege i andre land enn Norge. Faksimile: Dagbladet
OVERGRIPERE I HVITT: Dagbladets gjennomgang viser at totalt 12 leger mistet autorisasjonen i løpet av tre år fra 2008 for seksuelle overgrep og krenkelser de begikk mot pasienter i Norge. En slovakisk lege ble i 2011 dømt i Haugaland tingrett for å ha forgrepet seg på 16 kvinnelige pasienter. Den yngste var tidlig i tenårene. Nå akter han å jobbe som lege i andre land enn Norge. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Hun sier til Dagbladet at hun nå har flere psykiske plager som følge av misbruket.

- Jeg blir helt satt ut når saken kommer opp. Alt kommer sterkt tilbake. Jeg føler meg fortsatt veldig utrygg, og får ikke sove om natta fordi jeg er redd han kommer hit, sier kvinnen.

Hun mener det burde finnes et internasjonalt register slik at legen «ikke ødelegger flere» og kan jobbe i andre land etter ferdigsonet dom.

- En forsmådd kvinne Da Berlinske tidende konfronterte legen med forholdet til den danske kvinnen i 2003, sa han dette:

- Hun er bare en forsmådd kvinne som føler seg avvist. Noen mennesker gjøre merkelige ting når de ikke får det de vil ha.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med legen, men hans advokat, Thomas Randby, i advokatfirmaet Elden, sier til Dagbladet at hans klient «nok ikke ønsker å medvirke til en artikkel med hensyn til sin familie og barn».

Randby opplyser at legens fortsetter soner, og hans siste soningsperiode skal skje i et fengsel i Danmark.

«Overgripere i hvitt»

• Dagbladet har gjennomgått 60 vedtak i 2008, 2009 og 2010 der Helsetilsynet tilbakekalte autorisasjonene fra leger.
 
• Gjennomgangen viser at totalt 12 leger mistet autorisasjonen de tre årene for seksuelle overgrep og krenkelser de begikk mot pasienter i Norge.

En psykolog mistet også autorisasjonen etter at han hadde et seksuelt forhold til en tidligere pasient.

• Helsetilsynet mener i mange av sakene at legens egne seksuelle behov gikk foran pasientens sykdommer eller tilstand da pasientene var til behandling.

• Overgrepene skjedde både under og etter konsultasjoner. Flere saker havnet i rettsvesenet og endte med fengselsstraffer for legene.

• Totalt forgrep de 12 legene seg på 39 kvinner som kom til dem med sykdommer eller psykiske problemer.

• En pasient fikk beskjed av legen om at sex var en del av behandlingen hun måtte gjennom. Mange av ofrene forstod først i etterkant at legen ikke hadde behandlet sykdom, men brukt anledningen til å forgripe seg på dem.

• Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok på bakgrunn av Dagbladets avsløringer opp problemet med at det ikke finnes et felles-europeisk legeregister. Hun ønsker også å se om det er andre huller i det norske regelverket slik at pasienter i fremtiden ikke skal oppleve seksuelle overgrep når de går til legen.

• Helsetilsynets Gorm Grammeltvedt frykter det er store mørketall, og håper flere nå skal melde fra dersom de opplever krenkelser hos legen.

• Danske myndigheter varlser nå lovendring, etter at Dagbladet forrige uke skrev om hvordan to leger med dansk statsborgerskap dømt for seksuelle overgrep mot pasienter i Norge, fremdeles kan jobbe med danske pasienter. Dersom det går etter planen vil lovendringen være på plass til vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer