Dansk politi dømt for massepågripelser

Brøt loven da 900 personer ble pågrepet under demonstrasjonene mot klimatoppmøtet.

KNUSENDE DOM: Dommen slår fast at det i all hovedsak var politiet, ikke demonstrantene, som brøt loven under klimatoppmøtet i København i desember 2009.   Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KNUSENDE DOM: Dommen slår fast at det i all hovedsak var politiet, ikke demonstrantene, som brøt loven under klimatoppmøtet i København i desember 2009. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi brøt loven da rundt 900 personer ble pågrepet under demonstrasjonene mot klimatoppmøtet i fjor, slår København tingrett fast i en historisk dom.

Politiet må betale erstatninger på mellom 5.000 og 9.000 danske kroner til 250 av demonstrantene, som saksøkte politiet etter å ha blitt arrestert, skriver Jyllands-Posten.

Det er første gang det danske rettsvesenet har tatt stilling til hvor grensen går for politiets bruk av frihetsberøvelse, ifølge avisa.

- Ugyldig frihetsberøvelse Den 12. desember i fjor ble over 1.000 mennesker pågrepet under en massedemonstrasjon i forbindelse med klimaforhandlingene i den danske hovedstaden. 905 aktivister ble bundet fast med strips rundt håndleddene og måtte sitte på den kalde asfalten i opp til fire timer. Bare fire av dem ble i ettertid siktet.

Advokat Knud Foldschak, som forsvarte 60 av saksøkerne, mener dommen er klinkende klar.

- Den er en klar dom om at frihetsberøvelsene var fullstendig ugyldige, sier Foldschak.

Rødglødende batonger Dansk politi har fått mye kritikk for overdreven maktbruk under demonstrasjonene som preget Københavns gater under klimamøtet for ett år siden.

Dommen torsdag kom samtidig som den danske rikskringkastingen DR publiserte et lydopptak som dokumenterer at en innsatsleder i politiet ga sine betjenter direkte ordre om å bruke batonger mot demonstranter og pressefolk.

HARDE TAK: Her går politi til verks mot demonstranter i forbindelse med klimatoppmøtet COP15.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HARDE TAK: Her går politi til verks mot demonstranter i forbindelse med klimatoppmøtet COP15. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

«Jeg vet det står fullt av presse foran, men de er i en risikosone», sier innsatslederen i lydopptaket. Han ber kollegene om å slå til mot demonstrantene med «full skrue» så batongene «blir rødglødende».

Redegjørelse Opposisjonspartiene Socialistisk Folkeparti, De Radikale og Enhedslisten fordømmer innsatslederens uttalelser og krever en redegjørelse om saken fra justisminister Lars Barfoed.

Dansk politi forsvarer på sin side uttalelsene. Pressefolk må finne seg i at de kan bli fanget i kryssilden, mener politidirektør Johan Reimann i København.

- Når pressen velger å blande seg med demonstranter, har vi ikke mulighet til å sondre presist, sier han.

Lømmelpakken Den historiske dommen mot politiet fÃ¥r imidlertid justisministeren til å ta den såkalte «lømmelpakken» opp til vurdering, skriver Politiken. I forkant av klimamøtet i fjor, vedtok Folketinget en lov som gir politiet rett til å holde folk i fangenskap i opptil tolv timer uten siktelse - såkalt «administrativ frihetsberøvelse».

- Lømmelpakken ble laget fordi vi ville sikre at politiet kunne holde folk tilbake for å unngå vold og hærverk. Nå må vi vurdere om vi har vært for strenge med lovbetingelsene, sier Barfoed.

To millioner kroner 250 av drøye 2.000 personer som ble pågrepet under ulike demonstrasjoner i løpet av klimatoppmøtet i København, valgte å ta saken til retten.

Dommen slår blant annet fast at pågripelsene var ulovlige, ettersom politiet ikke har kunnet bevise at aktivistene utgjorde noen fare for offentligheten.

«Retten fant forholdene under frihetsberøvelsen nedverdigende og derfor i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3», heter det i dommen.

I ARREST: Over 1000 personer ble pågrepet av politiet. Rundt 900 av disse gikk senere til sak mot politiet for frihetsberøvelse.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I ARREST: Over 1000 personer ble pågrepet av politiet. Rundt 900 av disse gikk senere til sak mot politiet for frihetsberøvelse. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Dommen tar for seg fem demonstrasjoner mellom 11. og 16. desember hvor aktivister ble pågrepet. Det samlede erstatningsbeløpet er på cirka 2 millioner norske kroner.

Rettssaken i tingretten i København varte fra mai til september i år, men dommen kom først torsdag. Politiet vil anke dommen til den danske lagmannsretten.
(NTB)

DØMT. Dommen slår fast at politiet brøt loven. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
DØMT. Dommen slår fast at politiet brøt loven. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer