Dansk politi mener tsjetsjener sto bak København-bomben

Eksperter mener mannen, som identifiseres som den 24 år gamle tsjetsjeneren Lors Dukajev, snarere framstår som etterretningsagent enn terrorist,

IDENTIFISERT: Politiets bilde av den såkalte bombemannen som er anholdt etter eksplosjonen på Hotel Jørgensen i København fredag. Foto: Scanpix
IDENTIFISERT: Politiets bilde av den såkalte bombemannen som er anholdt etter eksplosjonen på Hotel Jørgensen i København fredag. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dansk politi sier de er nesten hundre prosent sikre på at bombemannen fra Hotel Jørgensen er den 24 år gamle tsjetsjeneren Lors Dukajev.

Politiinspektør Svend Foldager bekreftet på en pressekonferanse i København onsdag at bombemannen er en mann som en belgisk boksetrener har gjenkjent som en mann fra Tsjetsjenia.

B.T. omtalte ham bare som L.D., men den belgiske avisa Het Nieuwsblad skrev senere at det dreier seg om en mann ved navn Lors Dukajev.

Han understreket likevel at en utvetydig identifisering ikke er mulig før de får DNA-prøver og fingeravtrykk. Han sa at mannen selv «ikke avviser» at han er Dukajev. Hittil har han nektet å si hvem han er.

Foldager sa at dansk og belgisk politi samarbeider, og at etterforskerne jobber med å samle sammen opplysninger om mannens bakgrunn, religion, venner og reiser.

Belgisk politi arbeidet hele natt til onsdag med å gjennomsøke mannens bopel i Liege, der han har bodd i fem år.

Bokseklubb - Han kommer fra Tsjetsjenia og er 24 år gammel. Han har gått i klubben min i rundt fem år, men jeg har ikke sett ham på åtte måneder, forteller Albert Syben, som selv har en fortid som politimann.

Han forteller også at mannen er sosial og jordnær, og at han er troende muslim, men at han er temperamentsfull og kan flippe helt ut.

Han sa at den mistenkte var en god bokser trass i at han manglet høyre fot og måtte bruke protese.

Mannen ble pågrepet etter en mindre eksplosjon som raserte et toalett på Hotel Jørgensen i København den 10. september.

Den mystiske bombemannen har vært etterlyst gjennom Europol etter den dramatiske pågripelsen i København fredag. Dansk politi fant minst tre ulike identiteter på mannen, men alle viser seg å være falske.

Foldager opplyste at de har funnet en rekke interessante spor på toalettet som ble rasert og på mannen selv da han ble arrestert, blant annet et bombebelte.

Ringerunde B. T. s sjefredaktør Peter Brückmann og journalist Caspar Hjorth fortalte dansk radio at bilder av mannen og opplysninger om hvilke språk han snakket, lå til grunn da de ringte rundt. Ifølge politiet snakket han engelsk, tysk og fransk.

At bildene viste at mannen hadde en brukket nese, tok de som en pekepinn på at han kanskje kunne være bokser. Dermed ringte de rundt til bokseklubber i fransktalende land i Europa til de traff på Syben i Liege som kjente ham igjen.

Den belgiske boksetreneren, som til daglig er å finne i Boxing Club Cocktail, hevder også å kjenne 24-åringens kjæreste.

- Jeg har akkurat snakket med henne. Hun sier at han reiste til Luxembourg i forrige uke, og at hun ikke greier å komme i kontakt med ham nå, forteller han.

Ifølge kjæresten er 24-åringen mye på farten og reiser ofte mellom Belgia og Tsjetsjenia.

Agent Eksperter mener han snarere framstår som etterretningsagent enn terrorist og viser til at han har unngått å etterlate seg elektroniske spor under oppholdet i Danmark.

Måten han endret utseende og identitet på, og sørget for å skjule alle ledetråder, blant annet ved å fjerne all identifikasjon fra beinprotesen han benytter, peker også i den retning, mener enkelte.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau fins en Lors Dukajev, født i 1983, på russiske lister over barn som ble skadd i den første Tsjetsjenia-krigen i 1994-96.

Ifølge lista, som er satt sammen av hjelpeorganisasjonen Frontens barn, hadde Dukajev måttet amputere den ene foten og hadde fått splintskader i kroppen.

(NTB)