Dansk politi vil pågripe hettekledde

For å unngå opptøyer under toppmøtet i Danmark neste år, skal dansk politi håndheve hetteforbudet. Hettekledde demonstranter skal pågripes uten bønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi forbereder seg på det verste når Danmark er vertskap for EU-toppmøtet neste år. Etter dystre erfaringer med opptøyer og kaos i både Göteborgs og Genovas gater, begynner danskene allerede å gjøre seg klare til neste års møte. For dansk politi er det demonstranter forkledd med hetter som utgjør den verste trusselen, men de har et kort i ermet for å hanskes med problemet.

Sovende hetteforbud

Ettersom det er hetteforbud i Danmark, forbereder politiet å kunne anholde opptil 100 hettekledde demonstranter på én gang, skriver Jyllands-Posten.

Hetteforbudet har lenge vært et hett diskusjonsemne i Danmark, og inntil nå har forbudet bare utløst bøtelegging av to personer. Men når toppmøtet samler demonstranter fra store deler av Europa, vil ikke politiet nøle med å bruke paragarafen. Selv personer som bare står med ei hette i hånda vil bli arrestert. Andre forsøk på å skjule identitet - for eksempel ved å male ansiktet - vil også bli slått hardt ned på, slår sjefpolitiinspektør Kaj Vittrup fast overfor avisa.

Spesialtrening

Dansk politi har allerede lagt strategier for hvordan de effektivt kan pågripe hettekledde demonstranter, uten å avbryte lovlydige demonstrasjoner.

I 2002 skal 1000-1500 politibetjenter utdannes til å kunne peke ut bråkmakere i en demonstrasjon, og hurtig trekke dem unna for pågripelse. Også politiets antiterror-styrker vil være utplassert. Fram til EU-toppmøtet vil i tillegg politiet trappe opp overvåkningen av autonome miljøer.

DANSKENES SKREKK: Hettekledd demonstrant innhyllet i tåregass under toppmøtet i Genova.