Dansk politiker: - Håper alle kinesere brenner opp

Kinas ambassade er sjokkert, men sosialdemokraten nekter å gå av.

STÅR I STORMEN: Sosialdemokrat Fuat Yalan nekter å trekke seg fra Helsingørs byråd. Foto: SOCIALDEMOKRATERNE I HELSINGØR
STÅR I STORMEN: Sosialdemokrat Fuat Yalan nekter å trekke seg fra Helsingørs byråd. Foto: SOCIALDEMOKRATERNE I HELSINGØRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg håper det blir 140 grader, og at alle kinesere brenner opp. Da er verden kvitt kineserdritten.

Dette Facebook-utsagnet fra den danske politikeren Fuat Yalan torsdag har skaffet så vel ham selv som Socialdemokraternes lokallag i Helsingør betydelig trøbbel. Da lokalavisa Helsingør Dagblad konfronterte byrådsmedlemmet med utsagnet samme dag, bidro han knapt til å roe gemyttene:

- Hvis det sto en kineser foran meg akkurat nå, ville jeg skutt ham.

Anmeldt til politiet At uttalelsene falt som kommentar til en nettavissak om flere dødsfall i en hetebølge over Shanghai, gjorde ikke ting bedre. Og det gikk heller ikke upåaktet hen i Kinas ambassade:

- Vi er dypt sjokkert over disse uansvarlige og ekstremistiske uttalelsene fra en dansk politiker, og ønsker ikke å se liknende ting skje igjen, skriver Fu Wenyan ved ambassadens politiske avdeling, ifølge Ekstra Bladet.

Høyres søsterparti De Konservatives Helsingør-lag har anmeldt Yalan til politiet for rasisme.

- Dette minner om noe man kunne hørt i Nazi-Tyskland på 1930-tallet, sier byrådskandidat Philip Læborg ifølge Jyllands-Posten.

- Reagerte på film Også Yalans partifeller var raskt ute med å ta avstand fra uttalelsene:

- Socialdemokraterne aksepterer ikke på noen måte uttalelser som har rasistisk innhold eller kan oppfattes som truende eller hånende, skriver lokallaget i det danske motstykket til Arbeiderpartiet på sine hjemmesider.

Selv forklarer Yalan at han handlet i affekt og måtte ha psykologhjelp etter å ha sett en film om undertrykking av den muslimske minoriteten i Kina på Youtube. En av scenene skal vise en ung gutt bli mishandlet av flere etniske kinesere.

I likhet med mange andre etniske tyrkere engasjerer Yalan seg sterkt i konflikten mellom han-kinesere og uigurer, et folk av tyrkisk avstamning, i det vestlige Kina.

- Fjols Allerede neste dag kom byrådsmedlemmet med en unnskyldning på partiets hjemmesider. Her vedgår han å ha gått «langt over streken», og at han lot følelsene ta overhånd.

- Jeg har oppført meg som et fjols, konstaterer han.

- Det er ikke slik jeg er og, det samsvarer heller ikke med mitt politiske verdenssyn.

Fredag meddelte lokalagsleder Vibeke Schmidt overfor Jyllands-Posten at saken var avgjort etter Yalans unnskyldning. Nå, etter at saken er blitt landskjent gjennom pressen, er tonen imidlertid betydelig skjerpet, og lokallaget ber nå politikeren om å trekke seg fra byrådet med umiddelbar virkning.

- Fuat Yalan kan ikke representere vårt parti, skriver lokallagsleder Schmidt nå.

Vil lage egen liste Yalan, som har frist til i kveld med å trekke seg, akter imidlertid ikke å etterkomme lokallagets ønske, melder Helsingør Dagblad.

- Jeg trekker meg ikke frivillig. Men hvis de vil, kan de kaste meg ut, sier han.

Lokalpolitikeren, som har sittet Helsingørs byråd i fire perioder, varsler at han i tilfelle utkastelse vil stille på egen liste ved valget i høst.

- Dersom de gjør dette mot meg, skammer jeg meg over å ha vært sosialdemokrat de siste 20 åra, sier han til lokalavisa.

BITTER KONFLIKT: Forholdet mellom etniske kinesere og den tyrkiskættede uigur-minoriteten vest i Kina har lenge vært svært spent, og konflikten engasjerer mange med tyrkisk bakgrunn verden over. Her fra en demonstrasjon i Xinjiang-provinsen. Foto: PETER PARKS / AFP / NTB SCANPIX
BITTER KONFLIKT: Forholdet mellom etniske kinesere og den tyrkiskættede uigur-minoriteten vest i Kina har lenge vært svært spent, og konflikten engasjerer mange med tyrkisk bakgrunn verden over. Her fra en demonstrasjon i Xinjiang-provinsen. Foto: PETER PARKS / AFP / NTB SCANPIX Vis mer