Mødre i arbedislivet:

Dansk politikers datter «uønsket i Folketinget»

«Du er uønsket med ditt barn i folketingssalen!» hevder Mette Albidsgaard at var beskjeden hun ble møtt med.

NEKTET ADGANG: Avgjørelsen om å ikke la Mette Abildgaard (K) ta med seg sin datter inn i folketingssalen, skaper reaksjoner blant danske politikere. Foto: NTB Scanpix / AP / Lars Krabbe
NEKTET ADGANG: Avgjørelsen om å ikke la Mette Abildgaard (K) ta med seg sin datter inn i folketingssalen, skaper reaksjoner blant danske politikere. Foto: NTB Scanpix / AP / Lars Krabbe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag fikk den danske politikeren Mette Abildgaard beskjed om at hun ikke fikk lov til å ha med sin fem måneder gamle datter inne i Folketinget - Danmarks svar på Stortinget.

Hendelsen har vekket reaksjoner i både danske og internasjonale medier, og Abildgaard har fått massiv respons på et Facebook-innlegg om hendelsen som hun delte tirsdag.

«'Du er uønsket med ditt barn i folketingssalen!' - slik lød dagens beskjed til Ester Marie og meg fra folketingsformann Pia Kjærsgaard», skriver Abildgaard i innlegget som har fått 4500 reaksjoner og over 1000 kommentarer.

Beskjeden

Abildgaard forteller i innlegget at hun aldri har hatt med seg dattera inn i folketingssalen tidligere, og at det var en ekstraordinær situasjon som førte til at hun tok dattera med seg.

Beskjeden fra Kjærsgaard ble overrakt via Folketingets sekretær.

- Jeg ba folketingssekretæren om å gå stille og rolig ned og si til henne at når møtet startet, så skulle hun gå ut i et sidelokale. Det gjorde hun, og dermed trodde jeg saken var over, sier folketingsformann Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti (DF) til Ritzau.

Abildgaard forteller at hun på forhånd hadde bestemt seg for at dersom dattera bråket, ville hun forlate salen umiddelbart. Men at spedbarnet hennes ble erklært uønsket, kom som en overraskelse på henne.

- Ubehagelig

Det hele ledet til at Abildgaard valgte å overlate dattera si til en ansatt i Folketinget, slik at hun selv kunne avgi sin stemme.

- Helt ærlig så synes jeg det var ubehagelig å bli kastet ut. Jeg synes ikke det var hyggelig å overlate barnet mitt i armene på en fremmed mann, fordi jeg måtte skynde meg inn og stemme, sier hun til Ritzau.

Litt av bakgrunnen til at saken har skapt interesse internasjonalt, er at Danmark ses på som et foregangsland når det gjelder likestilling.

Støtte

I løpet av dagen har Abildgaard mottatt støtte fra flere danske politikere, men hennes konservative partifeller har forholdt seg relativt tause, skriver Ekstra Bladet.

- Full støtte til deg, Mette Abildgaard. Jeg har selv vært på vei til å ta med meg min lille datter inn i salen. Det kan ikke sjenere noen, og det er gammeldags å mene at barn ikke kan ses for å holde på formalitetene, skriver Pernille Skipper i Enhedslisten på Twitter.

Også Skippers partifeller, Nikolaj Villumsen og Christian Juhl, uttrykker støtte til Abildgaard. Mens tidligere medlem av Folketinget, og nåværende medlem av Europaparlamentet, Jeppe Kofoed, retter sterk kritikk til Kjærsgaard.

- Hva er det som skjer med Folketingets formann? Det er en helt uanstendig oppførsel, og særdeles urimelig overfor Mette Abildgaard. Pia Kjærsgaard bør be om unnskyldning, skriver Kofoed på Twitter.

Motstand

Men det er ikke alle som støtter retten til å ta med seg barn inn i salen.

- Kjære Mette Abildgaard, jeg synes det er en ordentlig søt pike du har fått - ingen tvil om det. Men jeg må innrømme at jeg synes det er litt merkelig å ta med seg barnet sitt inn i folketingssalen til en avstemning. Helt rettferdig at Pia Kjærsgaard sier ifra, skriver Marlene Harpsøe (DF) på Twitter.

Også en annen partifelle av Kjærsgaard støtter henne.

- Søt jente dere har fått, men du kan ikke være overrasket, Mette: Det står på døra til Folketinget at det er bare folketingsmedlemmer som har adgang - og det er jo ikke barnet ditt ennå, skriver Karina Adsbøl (DF) på Twitter.

STOR: Babyen Maria veide 6,2 kilo da hun ble født. Hun er den største babyen som noen gang er født ved naturlig fødsel i Spania. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Etterlyser retningslinjer

Abildgaard uttaler også at hun har sett kolleger ha med seg barn i salen tidligere, og at hun derfor ikke trodde det ville bli et problem. Nå etterlyser hun klare retningslinjer rundt problematikken.

- Det er naturligvis noe vi skal ha klare holdninger til. Medlemmer av Folketinget skal være til stede i salen, ikke spedbarn og barn, svarer Kjærsgaard på kritikken.

The Guardian påpeker kontrastene mellom tirsdagens hendelse i Danmark, og da en islandsk politiker skapte overskrifter etter å ha ammet samtidig som hun talte for parlamentet. De nevner også at New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, ble et symbol for mødre i arbeidslivet, da hun tok med seg dattera til FNs hovedforsamling i New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer