Coronavirus

Dansk professor: - Vi har fått en ny, dødelig sykdom

Den nye og sjeldne tilstanden risikerer å ramme èn av 40 000, anslår den danske helse- og medisinmyndigheten.

DROPPER VAKSINEN: VITT er navnet på den nye tilstanden, som har skapt flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen. Foto: Matthias Schrader/ AP/ NTB
DROPPER VAKSINEN: VITT er navnet på den nye tilstanden, som har skapt flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen. Foto: Matthias Schrader/ AP/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VITT (vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni) er navnet på tilstanden som forskerne mener har forårsaket flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen, skriver danske TV 2.

Den nye og sjeldne tilstanden risikerer å ramme en av 40 000, anslår den danske helse- og medisinmyndigheten.

- Covid-19-vaksinen fra produsenten AstraZeneca har skapt en helt ny sykdom som risikerer å drepe mennesker. Derfor er det den riktige avgjørelsen da Danmark, som det eneste landet i verden, droppet lanseringen av AstraZeneca-vaksinen onsdag, sier en av Danmarks ledende vaksineforskere, professor i infeksjonsmedisin, Jens Lundgren, i programmet «Lippert» på TV 2 News.

- En ny sykdom er diagnostisert og identifisert, og nå vet vi at det er vaksinen som er årsaken til den sykdommen, fortsetter Lundgren til kanalen.

Har sett en sammenheng

Dagbladet har tidligere omtalt at et forskningsteam ved Oslo universitetssykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge, så en sammenheng mellom de alvorlige sykdomstilfellene og AstraZeneca-vaksinen for tre uker siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer