Coronavirus

Dansk professor: - Vi har fått en ny, dødelig sykdom

Den nye og sjeldne tilstanden risikerer å ramme èn av 40 000, anslår den danske helse- og medisinmyndigheten.

DROPPER VAKSINEN: VITT er navnet på den nye tilstanden, som har skapt flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen. Foto: Matthias Schrader/ AP/ NTB
DROPPER VAKSINEN: VITT er navnet på den nye tilstanden, som har skapt flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen. Foto: Matthias Schrader/ AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VITT (vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni) er navnet på tilstanden som forskerne mener har forårsaket flere av de dødelige blodproppene som har fått Danmark til å droppe AstraZeneca-vaksinen, skriver danske TV 2.

Den nye og sjeldne tilstanden risikerer å ramme en av 40 000, anslår den danske helse- og medisinmyndigheten.

- Covid-19-vaksinen fra produsenten AstraZeneca har skapt en helt ny sykdom som risikerer å drepe mennesker. Derfor er det den riktige avgjørelsen da Danmark, som det eneste landet i verden, droppet lanseringen av AstraZeneca-vaksinen onsdag, sier en av Danmarks ledende vaksineforskere, professor i infeksjonsmedisin, Jens Lundgren, i programmet «Lippert» på TV 2 News.

- En ny sykdom er diagnostisert og identifisert, og nå vet vi at det er vaksinen som er årsaken til den sykdommen, fortsetter Lundgren til kanalen.

Har sett en sammenheng

Dagbladet har tidligere omtalt at et forskningsteam ved Oslo universitetssykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge, så en sammenheng mellom de alvorlige sykdomstilfellene og AstraZeneca-vaksinen for tre uker siden.

Forskningsartikkelen er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Forskerne skriver i artikkelen at deres funn indikerer at VITT (vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni) kan være mer frekvent enn det som er blitt funnet i tidligere studier hvor det har blitt forsket på AstraZeneca-vaksinens trygget.

Det norske forskerteamet holdt lørdag pressekonferanse om funnene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer