Dansk råd: Ikke anmeld voldtekt i Dubai

Danske utenriksmyndigheter anbefaler sine borgere til å vente med å anmelde voldtekt til politiet i Dubai inntil de har rådført seg med ekspertise.

FLERE RÅD: Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en kollega for voldtekt i Dubai. Det har ført til et stort engasjement blant folk som følger saken.
Foto: Privat / NTB scanpix
FLERE RÅD: Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en kollega for voldtekt i Dubai. Det har ført til et stort engasjement blant folk som følger saken. Foto: Privat / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske myndigheter råder sine borgere til å kontakte generalkonsulatet før de går til politiet i Dubai for å anmelde voldtekt.
 
Den danske avisen Jyllands-Posten skriver at det danske Utenriksdepartementet (UD) gir råd om at dansker i Dubai tar kontakt med advokat før de velger å gå til politiet.

- Annen rettstradisjon Kontorsjef Søren Vøhtz i danske UD sier: - Havner man i en situasjon hvor man er utsatt for vold eller voldtekt, er det viktig å oppsøke advokat som har kunnskap om lokale rettsforhold.

Kontorsjefen minner om at Dubai har en helt annen rettstradisjon enn det danske.

Danske aviser er også opptatt av den vanskelige saken som norske Marte Deborah Dalelv er blitt utsatt for. Hun får ikke forlate De forente arabiske emirater før ankesaken hennes er blitt behandlet i rettsapparatet i Dubai.

Får norsk støtte Den norske utenriksministeren Espen Barth Eide skriver på sin Twitterkonto at Norge vil støtte Marte Deborah Dalelv under ankesaken, og at denne Dubai-saken viser kvinners svekkede rettsstilling i mange land. «Vi arbeider globalt for kvinnerettigheter og i denne saken spesielt», sier Barth Eide.

Dagbladet har vært i kontakt med flere norske kvinner med lang yrkeserfaring fra Dubai. De anbefaler også norske kvinner om å søke kontakt med advokater som kan rettspraksisen i Dubai før de kontakter politiet.

Kompliserte lover - Her er det gjerne slik at lokale menn har sine kontakter i politiet. Derfor blir menn i slike situasjoner sjelden straffeforfulgt. Norske kvinner som blir utsatt for seksuelle overgrep her bør søke juridisk rådgivning før de anmelder slike hendelser til politiet, sier en kvinne med 15 års erfaring i Dubai.

Lover og regler i De forente arabiske emirater er på flere områder veldig forskjellige for norske lover. Selv om Dubai oppleves som en åpen by, er moderne og internasjonal, har den lover som kan være kompliserte og fremmede for nordmenn.

GIR STØTTE:Utenriksminister Espen Barth Eide skriver at regjeringen vil støtte Marte Deborah Dalelv. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
GIR STØTTE:Utenriksminister Espen Barth Eide skriver at regjeringen vil støtte Marte Deborah Dalelv. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer