Dansk redermilliardær er død

Arnold Mærsk McKinney Møller ble 98 år gammel.

Ble 98 år: Arnold Mærsk McKinney Møller er død. Møller var Danmarks rikeste mann og var god for flere milliarder kroner. Foto: Wikipedia
Ble 98 år: Arnold Mærsk McKinney Møller er død. Møller var Danmarks rikeste mann og var god for flere milliarder kroner. Foto: WikipediaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske redermilliardæren Arnold Mærsk McKinney Møller er død, opplyser rederiet.

Mærsk, som han kaltes, døde mandag og ble 98 år gammel, melder NTB.

- Med sitt aldri sviktende ønske om å gjøre godt, satte han med sine store og mange initiativer vesentlig preg på sin samtid, skriver datteren Ane Mærsk McKinney Uggla i en meddelelse.

Skipsrederen ledet i en årrekke den danske rederigiganten A.P. Møller-Maersk.

Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller var Danmarks rikeste mann, og en av de mest omstridte. Han var raus til å gi, og blandet seg gjerne inn i hvordan pengene hans ble brukt.

Redermilliardæren ga blant annet København en ny opera, som ble innviet i 2005. Men Mærsk hadde baktanker med gaven til en verdi av rundt 2,3 milliarder danske kroner, hevder operahusets arkitekt Henning Larsen.

- Han ønsket seg Danmarks mest fornemme utmerkelse, Elefantordenen, og han betalte for den med en opera, skrev Larsen i en bok i 2009. Larsen hevdet også at Mærsk nektet å la dronning Margrethe besøke arkitektkontoret mens operahuset var under utforming - for på kontoret sto en modell av bygningen, og den måtte selv ikke monarken få se.

Elefant Det stemmer i alle fall at Mærsk McKinney Møller fikk Elefantordenen. Denne utmerkelsen er Danmarks eldste og mest eksklusive, den har aner tilbake til midten av 1400-tallet, og da Mærsk fikk den i desember år 2000, var han eneste danske utenfor kongefamilien som kunne smykke seg med ordenens tittel «H. E.»

Dette sier noe om hans status i det danske samfunnet. Nettstedet E24 omtalte Mærsk som «den danske elefanten», med henvisning til at han styrte eller hadde sterke interesser i oljevirksomhet, i verdens største konteinerflåte, noen av verdens største konteinerskip, Nordens største industriselskap og Nordens nest største bank.

Men som storkonsern med global virksomhet var konsernet han ledet, A.P. Møller-Mærsk, også utsatt for svingninger i verdensøkonomien. Den danske næringslivsavisen Børsen spådde at 2010 ville ende med «knall eller fall» for Mærsk, med utviklingen i frakteprisene for konteinerskip som en helt avgjørende faktor.

Eksil Arnold Mærsk McKinney Møller ble født 13. juli 1913, som sønn av skipsreder A.P. Møller. I 1940 ble han partner i A.P. Møller-Mærsk, men da Danmark samme år ble okkupert av tyskerne, flyktet han til USA og styrte familiekonsernet fra sitt eksil i New York inntil han vendte tilbake til Danmark i 1947.

Ved farens død i 1965 overtok han formelt ledelsen av det som nå het A.P. Møller Gruppen. I 1993 trakk han seg delvis tilbake fra det daglige lederarbeidet, men fortsatte i noen år som styreformann i konsernets rederiselskaper.

I 2003, da han var 90 år gammel, gikk Mærsk av med pensjon. Tre år senere viste en oversikt at han hadde en formue på rundt 141 milliarder, og dermed var Danmarks mest velstående, mens en internasjonal liste i 2007 viste at han var verdens 557. rikeste person.


(NTB/Dagbladet)