Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk sædbank dekket over genfeil hos donor

En dansk sæddonor, som er far til 43 barn, har en alvorlig og arvelig sykdom. 18 av barna bor i Norge eller Sverige. Sædbanken lot være å melde fra om den syke donoren, noe de er forpliktet til.

DEKKET OVER: Den danske sædbanken Nordisk Cryobank brøt reglene og lot være å melde fra om at en av deres donorer hadde den alvorlige sykdommen nevrofibromatose type 1. Minst ni barn har arvet sykdommen.
DEKKET OVER: Den danske sædbanken Nordisk Cryobank brøt reglene og lot være å melde fra om at en av deres donorer hadde den alvorlige sykdommen nevrofibromatose type 1. Minst ni barn har arvet sykdommen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske sædbanken Nordisk Cryobank brøt reglene og lot være å melde fra om at en av deres donorer hadde den alvorlige sykdommen. Ifølge danske helsemyndigheter har sæd fra donoren resulterte i 43 barn, som er unnfanget på 14 forskjellige klinikker, melder Danmarks Radio. Minst ni av dem har arvet sykdommen, nevrofibromatose type 1 (NF1).

18 av barna bor i Norge og Sverige, melder NRK.

Norske Karianne Vedin er av dem som fikk sæd fra donoren, men jenta hennes, Mikaela (3), har ikke fått den alvorlige sykdommen.

- Jeg er selvfølgelig glad for at vårt barn er friskt. Men jeg synes det er synd at de har blitt utsatt for dette. Det skulle ikke ha skjedd, sier Vedin til NRK.

- Ubegripelig - Vi hadde valgt en klinikk og betalt mye penger. De opplyste at deres donatorer var helt friske, og at de var sjekket grundig for arvelige sykdommer. Det er helt ubegripelig at det kunne skje, sier Vedin som bor i Helsingborg.

NF1 kan gi alt fra lettere til svært alvorlig plager. Symptomer er flekker på huden, knuter forskjellige steder på kroppen og problemer med skjelettet. Sykdommen kan også gi økt risiko for ondartede svulster.

Sædbanken fikk den første advarselen om at et av donorens barn var født med NF1 i juni 2009, men meldte ikke dette videre før etter et halvt år. I mellomtiden var to nye kvinner inseminert, og en av dem har i dag et sykt barn.

Reagerer kraftig Danske helsemyndigheter reagerer kraftig på saken:

- Dette er meget alvorlig. Jeg tror ikke vi har hatt fantasi til å forestille oss at det kunne være slik. Vi vet at det er blitt unnfanget barn i denne perioden. Dette kunne vært unngått om sædbanken hadde handlet korrekt og stanset donoren i tide, sier kontorsjef Anne Marie Vangsted i den danske Sundhetsstyrelsen til Danmarks Radio.

Peter Bower, som er sjef for sædbanken, forklarer at legene til og begynne med ikke trodde at sykdommen hadde noe med donoren å gjøre.

Ifølge reglene skal alle klinikker som har kjøpt sæden varsles med en gang det oppdages slike sykdommer, og sæden skal ikke brukes.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media