Dansk sædbank går så det spruter

Selskapet sliter med å dekke etterspørselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er gode tider for verdens største sædbank, danske Cryos. Selskapet sliter med å dekke etterspørselen, selv om tilgangen på donorer er god.


Verden over åpner Cryos stadig nye kontorer. For bare to år siden var Cryos-sjef Ole Schou forberedt på å måtte legge ned driften, eller i det minste flytte utenlands. Skattefuten skapte vansker for virksomheten i Danmark ved å kreve at sæddonorer skulle oppgi betalingen for donasjonen på selvangivelsen.

Men da det ble klart at dette ville gi selskapet dødsstøtet, trakk skattemyndighetene kravet tilbake. Dermed ble tilstrømningen av sædgivere mer enn tredoblet i løpet av fjoråret, fra i gjennomsnitt 30 til 100 per dag ved Cryos fire klinikker i Danmark.


Vil hjelpe andre

En 28 år gammel legestudent som presenterer seg som Jesper, sier at han ble sæddonor etter å ha sett et fjernsynsprogram om barnløse par.

- Kjæresten min er gravid, og hun foreslo at jeg skulle bli donor for å hjelpe andre, forteller han til nyhetsbyrået AFP.

- Jeg gjør dette som en god gjerning, men også for pengenes skyld, sier en 38 år gammel elektriker med fornavnet Hans. Betalingen er på 600 danske kroner per donasjon, men så gir da Hans også sæd av spesielt god kvalitet.

Fra 2006 til 2008 økte Cryos omsetningen fra vel 17,5 til nesten 26,5 millioner norske kroner. Av de 15.000 til 20.000 sæddonasjonene selskapet hvert år formidler, går 85 prosent til eksport, for problemet med infertilitet - ufrivillig barnløshet - er verdensomspennende.


Tsunami av enslige

På global basis er mellom 10 og 15 prosent av befolkningen infertile, det vil si at de ikke kan få barn på vanlig vis. I tillegg kommer en voksende gruppe enslige kvinner som nærmer seg alderen der de ikke lenger kan bli gravide, og som vil ha barn før det er for sent.

- Vi møter en tsunami av høyt utdannede, enslige kvinner, som tidligere har satt karriere framfor barn. Dette er svært krevende klienter, og vi sliter med å møte etterspørselen, spesielt i USA, sier Ole Schou.

Rundt 80 prosent av Cryos donorer i alderen fra 23 til 25 år vil være anonyme. Snittalderen for sæddonorene som helhet er 32 år, og de eldre er mer villige enn de yngre til å åpne for at eventuelle barn med tiden kan oppspore sine fedre.

(NTB)