Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk skandalekirurg hadde autorisasjon i Norge

Over 50 kvinner har sendt inn klager på mannen i Danmark.

POLITIANMELDT: Over 50 danske kvinner har sendt inn klager på en plastisk kirurg, som også har hatt autorisasjon i Norge. Nå etterforskes han av politiet i København. Foto: DR / Danmarks Radio
POLITIANMELDT: Over 50 danske kvinner har sendt inn klager på en plastisk kirurg, som også har hatt autorisasjon i Norge. Nå etterforskes han av politiet i København. Foto: DR / Danmarks Radio Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 50 kvinner har sendt inn klager etter at de ble operert av en 44 år gammel plastisk kirurg i Danmark.

Mange sliter med store smerter, og har fått vansirede bryster etter at de la seg under kniven, viser en tv-reportasje på nettsidene til Danmarks Radio. De har blant annet fått tilgang til bilder av en kvinne som har fått en stygg infeksjon i et åpent sår etter en brystforstørrende operasjon.

- Det hullet han laget åpnet seg bare mer og mer, og væsket hver eneste dag. Slik fortsatte det i tre måneder, sier kvinnen.

Autorisert i Norge Den plastiske kirurgen har inntil nylig også hatt autorisasjon i Norge, men fikk tilbakekalt sin autorisasjon 3. januar i år, opplyser Statens Helsetilsyn til Dagbladet.

Mannen er også tidligere registrert med inntekt i norske skattelister.

- Han har i utgangspunktet en dansk autorisasjon, og på denne bakgrunn fikk han en norsk autorisasjon. Så har han gitt frivillig avkall på sin danske autorisasjon, og da faller grunnlaget for den norske også bort. Dette er et helt automatisk vedtak fra vår side, sier fagsjef Hanne Knudsen i Helsetilsynet.

52 klagesaker I alt er 52 klagesaker nå på vei til det danske pasientombudet. Av disse sakene er 48 oversendt fra det danske Helsedirektoratet, mens minst fire kvinner har klaget direkte til Pasientombudet, skriver den danske avisa Ekstra Bladet.

Pasientforsikringen i Danmark har godkjent to erstatningskrav i forbindelse med den plastiske kirurgen, og i tillegg er sju saker under behandling.

To saker er fra 2012, resten av sakene fra 2011.

En av kvinnene som har sendt inn klage til den danske pasientforsikringen er Hanne Larsen (37). Hun ble operert av den plastiske kirurgen i april 2011, og hevder hun like etter fant ut at noe måtte være galt.

- Innrømmet feil - Jeg tok kontakt med kirurgen igjen, og han innrømmet at han hadde gjort noe galt. Etter dette fikk jeg ikke tak i ham lenger, men jeg snakket med en sykepleier på klinikken, og hun lovet meg at jeg skulle få en ny operasjon, sier Larsen til Dagbladet.

Da hun kom tilbake til klinikken seinere, var kirurgen der igjen. Han sa han skulle få tak i en annen kirurg som kunne gi henne en ny operasjon, fordi hun ikke ville la seg operere av den samme mannen på nytt.

- Han var full av løfter, men siden har jeg ikke hørt fra ham, påstår Larsen.

Hun forteller at hun er psykisk påvirket av hendelsen, og tenker på det hele tida.

Flau - Jeg kan ikke gå på svømmehallen, fordi jeg er flau over brystene mine, og jeg kan heller ikke sove på magen, fordi brystene er så harde at det gjør vondt, sier hun.

Den plastiske kirurgen frasa seg sin danske autorisasjon i september i fjor. En av klinikkene hans ble stengt ned av det danske Helsedirektoratet, men kirurgen skal ha fortsatt å operere etter dette, ifølge flere danske medier.

Mannen er nå politianmeldt for kvakksalveri, ifølge Danmarks Radio, og saken etterforskes av politiet i København.

Ingen kommentar Dagbladet har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med kirurgen, både direkte og via hans klinikk, men har foreløpig ikke lykkes.

Danmarks Radio oppsøkte mannens klinikk i går. Da var danske helsemyndigheter også der, og den plastiske kirurgen sa han derfor ikke hadde mulighet til å uttale seg om saken.

Hanne Larsen har ikke sendt inn klage tidligere, men da hun skjønte at hun ikke var den eneste som hadde fått problemer etter å ha blitt operert av kirurgen, bestemte hun seg for å ta affære.

- Nå håper jeg at jeg kan få en operasjon på en annen klinikk, så feilene kan bli korrigert, sier hun.

Flere klager I Norge var det fire ganger så mange som søkte om erstatning etter plastiske operasjoner i fjor, sammenlignet med året før.

41 av de 66 som søkte om erstatning i 2011 fikk medhold, skriver Bergens Tidende i dag.

- Bransjen forteller om flere og flere behandlinger, og klagene øker i takt med dette, sier Torill Svoldal Stæhr, kommunikasjonsrådgiver i pasienterstatningen til Bergens Tidende.

Har du lignende problemer eller blitt operert av den danske plastiske kirurgen? Kontakt gjerne Dagbladet på 2400@db.no eller 24 00 00 00.

STORE SMERTER: Hanne Larsen er en av de danske kvinnene som har sendt inn klage på den plastiske kirurgen. Foto: Privat
STORE SMERTER: Hanne Larsen er en av de danske kvinnene som har sendt inn klage på den plastiske kirurgen. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!