Dansk streik rammer norske passasjerer

Det er først og fremst flypassasjerer med SAS og ferjepassasjerer med DFDS til København som rammes når den danske storstreiken er et faktum ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS har daglig 15 ruter fra Oslo til København mens DFDS frakter over 1.000 passasjerer mellom Oslo og den danske hovedstaden hvert døgn. Ferjene har fra søndag bare gått til Helsingborg i Sverige med retur til Oslo. Stena Line og Color Lines trafikkerer Danmark som normalt.

SAS-ledelsen har vurdert å flytte streikerammet trafikk til Norge og Sverige, men gitt opp tanken fordi en slik løsning ville blitt betraktet som streikebryteri. I stedet vil SAS bistå med å flytte sine passasjerer over til andre selskaper.

Heller ikke NSBs tog til København kommer lenger enn til Helsingborg i Sverige. Ferjene mellom Helsingborg og Helsingør er ikke i streik. Dermed vil både tog og ferjepassasjerer kunne komme seg videre fra Helsingborg til Danmark.

Den danske storstreiken vil omfatte om lag 500.000 ansatte i privat sektor. Dessuten har arbeidsgiversiden varslet lockout fra 5. mai for 45.000 butikkansatte og 15.000 elektrikere.

Før helgen var Danmark preget av lange køer foran matvareforretninger og bensinstasjoner. Folk frykter at streiken kan bli langvarig og hamstret mat.

Dansk LO har bestemt seg for å innta en liberal holdning til alle søknader om dispensasjon fra streiken. Fagbevegelsen vil ikke gi regjeringen noe påskudd til å benytte hensynet til folks velferd som begrunnelse for en lov om tvungen lønnsnemnd. Den borgerlige opposisjon ønsker lønnsnemnd, men statsminister Nyrup Rasmussen har hittil avvist tanken.

(NTB)