Dansk tabbelege fikk jobb på fødeavdeling i Norge

Ett barn døde og ett barn ble hjerneskadd. Nå jobber legen ved Voss sjukehus.

FØDSELSLEGE:  Den danske legen jobber som vikar ved fødeavdelingen på Voss sjukehus til og med neste fredag. Foto: Frode Renefrode/Dagbladet
FØDSELSLEGE: Den danske legen jobber som vikar ved fødeavdelingen på Voss sjukehus til og med neste fredag. Foto: Frode Renefrode/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I desember 2005 kom to tvillinger til verden på et sykehus i Danmark. Bare en av dem skulle overleve. Den ene gutten var uten oksygen i hele 22 minutter under fødselen. Dagen etter døde han av skadene.

Sommeren 2008 kom ei jente til verden ved samme sykehus etter en lang og hard fødsel. Tre måneder seinere får foreldrene beskjed om at datteren deres er hjerneskadd.

Årsaken var den samme: Oksygenmangel under fødselen.

To år seinere slutter legen ved sykehuset etter å ha fått krass kritikk av helsemyndighetene.

Har du hørt om eller opplevd liknende selv? Tips oss på telefon 24 00 00 00, epost 2400@db.no eller sms 2400.

Kontrakten sendt Mandag i forrige uke begynte den samme legen i et tidagersvikariat på fødeavdelingen ved Voss sjukehus. Direktør Rolf Abrahamsen sier at han ikke kjente til legens bakgrunn da han ble ansatt.

- Vi sjekket at han hadde autorisasjon. Vi gikk ikke noe dypere inn i det enn det. I og med at det var for ti dager, så ble det nok tatt litt lett på dette, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Et enkelt søk på google med legens navn ville imidlertid ha vist en rekke avisartikler om hans omstridte praksis. Abrahamsen fikk vite om legens bakgrunn først for to uker siden.

- Da var kontrakten allerede skrevet og sendt, sier Abrahamsen. 

Tar forbehold - Ville dere ansatt ham om dere hadde hatt kjennskap til forholdene fra Dannmark?

- Nei. Hvis vi hadde visst om dette, kunne vi nok ha klart å skaffe en annen vikar, sier Abrahamsen.

Legen skal jobbe ved sykehuset ut den avtalte tiden. Men det vil bli tatt noen forbehold.

- Han vil gå sammen med en annen gynekolog til enhver tid, sier Abrahamsen.

Legen ble ansatt etter en anbefaling fra en av ansatte ved sykehuset, samt at direktøreen kjente til at legen hadde jobbet ved Kvinneklinikken i Helse Førde.

- Ingen betenkeligheter I Førde var man imidlertid klar over legens bakgrunn. De valgte likevel å ansette ham som vikar en uke i mars og to uker i april i år.

Legen ble formidlet via en kontakt i Danmark.

- Vi hadde ingen som helst betenkeligheter med at han skulle jobbe for oss ut fra den informasjonen vi fikk via vår kontakt, sier avdelingssjef ved Kvinneklinikken i Førde, Tom Guldhav, til Dagbladet.

- Han har vært helt åpen om at han har hatt to saker i Danmark hvor han fikk advarsel. Dette er et fagfelt hvor det nok er mange leger som har klager på seg. Det jobber leger i det norske helsevesenet som også har det, sier Guldhav.

Tabberegister I fjor ble det besluttet å utveksle informasjon mellom de skandinaviske landene om advarsler eller andre reaksjoner leger har fått i hjemlandet. Men ordningen fungerer så langt ikke.

- I Danmark er for eksempel en god del av informasjonen underlagt taushetsplikt, sier leder for tilssynssaker, Gorm Are Grammeltvedt, i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

De lovmessige utfordringene tas opp på Nordisk tilsynskonferanse denne uka. Men Grammeltvedt understreker at et velfungerende tabberegister aldri vil kunne erstatte grundig innhenting av referanser.

- Det vil også være forhold som ikke er kjent for andre enn arbeidsgiver, sier Grammeltvedt.

Den danske legen har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer