Dansk Tamiflu-resistens «et isolert tilfelle»

Tilfellet gir ingen grunn til panikk, sier fagfolk.

Illustrasjonsfoto: ROMEO GACAD/AFP/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: ROMEO GACAD/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den danske pasienten som har utviklet en variant av H1N1-viruset som ikke lar seg bekjempe med influensamedisinen Tamiflu er et isolert tilfelle. Tilfellet gir ingen grunn til panikk, sier fagfolk.

Eksperter i Verdens helseorganisasjon WHO sa tirsdag funnet i Danmark ikke betyr at viruset har endret seg - mutert - og blitt farligere. Dermed har det danske tilfellet foreløpig ingen betydning for vurderingen av faren svineinfluensaen utgjør for folkehelsen.

- Dette er et isolert tilfelle, og i øyeblikket har det ingen folkehelsemessig betydning. Men vi må fortsatt være på vakt og ikke slappe av, for viruset kan endre seg når som helst, sa WHOs talsmann Dick Thompson til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Det sveitsiske farmasikonsernet Roche, som produserer Tamiflu, er ikke overrasket over at viruset har vist seg motstandsdyktig ved pasienten i Danmark.

- Det kommer ikke uventet, og det betyr ikke at viruset som sådant er resistent, sa Roche-talsmann David Reddy.

Den danske pasienten er ifølge helsemyndighetene i København nå helt frisk igjen. Andre dansker som skal ha pådratt seg smitte ved samme anledning som denne pasienten, viser ingen tegn til resistens mot H1N1.

(NTB)