ARG:  Friis Arne Petersens sønn skal ha blitt slått med glass i hodet av en tysker. De mange unnskyldningene fra tyskerens familie aksepterer Petersen ikke. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA
ARG: Friis Arne Petersens sønn skal ha blitt slått med glass i hodet av en tysker. De mange unnskyldningene fra tyskerens familie aksepterer Petersen ikke. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPAVis mer

Dansk toppdiplomat anklages for utpressing

Krever 250 000 fra tysker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør til Kina, anklages for medvirkning til at en 25 år gammel tysk mann på snart femte måned holdes fengslet i Beijing. Det skriver den danske avisa Berlingske.

Den tyske mannen støtte i april sammen med ambassadørens sønn på et diskotek i Beijing. Tyskeren skal ha slått ambassadørens sønn i hodet med et glass.

I etterkant har tyskerens pårørende i flere brev forsøkt å komme i kontakt med Friis Arne Petersen for å si unnskyld og for å forsøke å få i stand et forlik etter sedvanlig kinesisk skikk. Men det er ennå ikke skjedd.

I august framla Petersens advokat et forslag til forlik hvor den tyske familien skulle betale omkring 250.000 danske kroner. Det har rystet familien.

- Det er ren utpressing. Vi har bruk for tilgivelse fra Petersen. Slik fungerer det kinesiske systemet. Men det vil han ikke gi, sier den tyske mannens mor.

Eksperter betegner saken som svært uvanlig.

- Mitt inntrykk er at politiet gir særbehandling i denne saken. Men det vil de også gjøre i mange tilfeller for enhver som har penger eller makt, sier Joshua Rosenzweig, en av verdens ledende eksperter på Kinas rettssystem.

Petersen selv avviser anklagene om utpressing.

- Vi føler at vi har vært ofre for en tysk voldsmann. Vi var ikke klar for å snakke med dem, sier han.

(NTB)