Dansk toppolitiker anmeldt for korrupsjon

- Det var en del av jobben min, mener eksstatsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den konservative danske toppolitikeren og eks-statsråden Bendt Bendtsen er politianmeldt for korrupsjon i forbindelse med en rekke dyre jakt- og golfreiser betalt av dansk næringsliv.

Annonse

Bendtsen har sittet i Folketinget for Det konservative partiet siden 1994, var partiformann i årene 2000 til 2008 og gikk nylig av etter sju år som økonomi- og næringsminister i Anders Fogh Rasmussens konservative regjering. Han er nå kandidat til EU-parlamentet.

Fredag ble han politianmeldt for korrupsjon i forbindelse med 33 dyre jakt- og golfreiser, betalt av noen av Danmarks største bedrifter, skriver Berlingske Tidende.

Reisene hadde en prislapp på over 250.000 danske kroner, og mange av dem inkluderte betalte opphold på flere danske gods.

Lovbrudd

Mye tyder på at den profilerte politikeren dermed har brutt den danske forvaltningsloven, som forbyr offentlig ansatte å ta imot gaver ut over en flaske vin eller en bok på bursdager, skriver den danske avisen.

- En minister omfattes av nøyaktig de samme regler som gjelder for offentlig ansatte, sier Folketingets Ombudsmann, Hans Gammeltoft-Hansen.

Flere danske storbedrifter bekrefter å ha invitert Bendtsen med på betalte reiser og opphold.

- Hensikten var å møte gode kunder og ministeren på en uformell måte på golfbanen, sier pressesjef Jens Brekke i bryggerigiganten Carlsberg. De tok statsråden med på golfturer til Sverige i 2005 og 2006.

- Et klart problem

- Jeg kan ikke huske å ha sett en større slik sak noensinne i de årene jeg har arbeidet med offentlig forvaltning, konstaterer Tim Knudsen, som er professor i statsvitenskap ved universitetet i København.

Han får støtte fra lektor i forvaltningsrett, Jørgen Albæk Jensen, ved universitetet i Aarhus.

- Selvsagt er det et problem når en minister tar imot jaktturer som er betalt av direktørene i de bedrifter som reguleres av lovgiving han har ansvaret for. Særlig omfanget av betalte jakt- og golfturer er et problem i denne saken, mener han.

Bendtsen avviser at han har gjort noe galt, og mener danske statsråder må kunne være med på slike betalte turer.

- Jeg har holdt utrolig mange møter med folk fra næringslivet. Det var jobben min som næringsminister. Jeg har møtt næringslivet på kontoret, ute i bedriftene, til frokoster og også på golfbanen og på jakt, skriver han i en kommentar til Berlingske Tidende.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer