Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk undersøkelse: Glem tøyposer. Plast er best for miljøet

Det mange trodde var et miljøvennlig alternativ til plastposer kan se ut til å være en klimaversting i forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Miljøstyrelsen, som ligger under det danske Miljødepartementet, som har bestilt undersøkelsen. Den viser at plastposer er bedre for miljøet enn både handlenett i stoff og papir.

Berlingske Business har også omtalt undersøkelsen.

- Glem stoffposen og «nedbrytbar» bioplast. Helt alminnelige plastposer er det beste valget for miljøet, skriver Miljøstyrelsen i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen må man bruke en papirpose 40 ganger, en stoffpose i vanlig bomull 7100 ganger, og en stoffpose i økologisk bomull så mye som 20 000 ganger før de er bedre alternativer for miljøet enn vanlige plastposer.

Grunnen til at økologiske poser er verre enn vanlige stoffposer er at det er et lavere produksjonsutbytte på den økologiske varianten. Produksjonen krever mer energi, og dermed blir det totalt sett verre for miljøet.

Det er Danmarks tekniske universitet (DTU) som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Miljøstyrelsen. De har sett på den samlede miljøbelastningen ved produksjon, bruk og etter hvert avfallsbehandlingen av et gitt produkt gjennom en livssyklusvurdering.

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i dansk forbruk av poser. Det innebærer, som mange nordmenn nok kan kjenne seg igjen i, at man bruker plastposene én gang, og deretter bruker dem som søppelposer. Med bakgrunn i det har DTU deretter regnet ut påvirkningen på miljø og klima.

Anders Damgaard er en av forskerne bak undersøkelsen. Han forteller at den voldsomme forskjellen mellom plastposer og bomullsposer kommer av at undersøkelsen blant annet har vurdert hvilke faktorer som er med på å bryte ned ozonlaget.

- Bomullsposene må ikke brukes så mye mer enn plastposer, hvis man ser bort fra den faktoren, forteller han.

Han forteller at hovedårsaken til at man må bruke bomullsposer så lenge er produksjonen av dem, som krever mye mer ressurser enn plastposer.

- Den store forskjellen går også på hvordan posene er laget. De økologiske bomullsposene er svært tykke, noe som gjør at det skal mye mer bomull til for å lage dem. Man kan fint lage kvalitetsposer som ikke trenger så store mengder bomull, forteller han.

Damgaard legger til at produksjonen av økologisk bomull også er mer krevende enn vanlig bomull.

- Det tar mer tid å produsere den samme mengden bomull, fordi hele produksjonen er mindre effektiv. Noen steder gir økologisk bomull likevel en mindre miljøbelastning, men oppsummert blir det mindre effektivt, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!