Omikron-smitte:

Dansk varsko: - Vanskelig å unngå

Omikron utgjør allerede en betydelig andel av coronatilfellene i Danmark. Nå vil fagmyndighetene innføre tiltak.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): Omikron-varianten er så smittsom at det vil bli vanskelig å unngå å bli smittet av viruset i løpet av vinteren.

Det forteller Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SSI), til Dagbladet.

- Den er langt mer smittsom enn delta-varianten, og den smitter også vaksinerte. Vaksinerte ser ut til å få en mild eller asymptomatisk infeksjon, og det er bra, men milde og asymptomatiske infeksjoner kan også smitte videre til andre. På et tidspunkt vil det være vanskelig å omgå noen som ikke er smittet. Da vil det være vanskelig å selv unngå å bli smittet, sier Ullum.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

Ber om tiltak

SSI er Danmarks svar på det norske Folkehelseinstituttet (FHI). Torsdag kveld deltok SSI og andre danske helsefagmyndigheter på en pressekonferanse hvor de beskrev coronasituasjonen i Danmark som både «bekymrende» og «alvorlig».

Det siste døgnet har Danmark registrert nøyaktig 9999 nye smittetilfeller. Av dem var 2962 bekreftede omikron-tilfeller. Det er en kraftig økning siden det første omikron-tilfellet ble oppdaget.

- Med mindre vi gjør noe, vil smitten bare fortsette å stige. Antallet omikron-tilfeller dobler seg annenhver dag, sa Ullum på pressekonferansen hvor Dagbladet var til stede.

ADVARER: Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, advarer om at det vil bli vanskelig å unngå å bli omikron-smittet i vinter. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ADVARER: Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, advarer om at det vil bli vanskelig å unngå å bli omikron-smittet i vinter. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Overfor Dagbladet var Ullum tydelig på at det ikke er mulig å stanse omikron-smitten. Målet for helsemyndighetene er derfor å bremse smitten, slik at kapasiteten ikke blir sprengt.

- Skulle bølgen bli for stor og komme plutselig, vil belastningen bli enorm. Det gjelder alle våre samfunnsfunksjoner. Vi har et behov for at dette skjer langsommere.

- Hvordan vil du vurdere tiltakene norske myndigheter har innført?

- Vår jobb er å rådgi den danske regjeringen, men i det arbeidet har vi selvfølgelig kikket på den norske strategien. Jeg tenker at hvert land skal få lov til å velge strategien de synes er best. Å sammenlikne den danske strategien med den norske strategien, vil jeg ikke begi meg inn på.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer

- Veldig viktig

Det viktigste tiltaket Danmark nå satser på, i likhet med Norge, er å vaksinere så mange som mulig med en tredje vaksinedose før tallene over omikron-smittede skyter i været.

Visse studier tyder på at en boosterdose kan øke beskyttelsen mot smitte, men at en tredje dose i hovedsak reduserer risikoen for alvorlig sykdom.

- Foreløpige data fra Sør-Afrika viser at det er mindre risiko for å bli alvorlig syk av omikron-varianten, men tidlig i en bølge kan man undervurdere alvorligheten. Vi kan heller ikke sammenlikne det danske og det norske samfunnet med det sørafrikanske. Sør-Afrika har en yngre befolkning og har gjennom pandemien hatt store bølger, og har en høyere grad av immunitet i befolkningen. Vi er nødt til å gjøre egne erfaringer og må i første omgang planlegge for en betydelig belastning av vårt helsevesen.

- Hvis det blir vanskelig å unngå å bli smittet av omikron i løpet av vinteren, hvor viktig er det å få satt en tredje vaksinedose?

- Det er veldig viktig. Dette er også et veldig tidspunkt for de som overveier om de skal vaksinere seg eller ikke. Nå er tiden inne for å ta det valget, for plutselig kan man bli smittet. Mitt beste råd til den delen av befolkningen som inntil nå har vært tvilende og ventet med å vaksinere seg, er å ta det valget nå. Hvis ikke tar viruset det valget for deg, svarer Ullum.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Varsler tiltak

Danmark er helt i verdenstoppen i coronatesting og sekvensering av coronaprøvene. Bare slik kan man - foreløpig - påvise omikron-varianten.

Derfor har Danmark også et langt bedre grunnlag for å overvåke omikron-spredningen.

Til andre land med dårligere evne til å sekvensere og overvåke omikron-spredningen, har Ullum et klart budskap:

- Dessverre er det sånn at analyser og sekvensering ikke løser problemet. I de landene som ikke har et overblikk over hvor mye omikron-smitte de har, bør man anse det som sannsynlig at den er betydelig, og handle deretter.

Noen timer før pressekonferansen torsdag kveld, gikk Danmarks statsminister Mette Frederiksen ut sa at det igjen var behov for å innføre strenge tiltak i Danmark.

Fredag morgen møter Frederiksens regjering de andre partiene i Folketinget for å forankre tiltakene. Det ventes at de nye tiltakene vil annonseres seinere fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer