- Danske (62) stod bak paraplydrapet

Skal være Scotland Yards hovedmistenkte i den mystiske drapsgåten. Men etterforskerne kjemper mot klokka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alt tyder på at britiske Scotland Yard mener det var danskitalieneren Francesco Giullino (62) som stod bak det oppsiktsvekkende papaplydrapet i London for 30 år siden.

I løpet av det siste drøye året har britiske etterforskere vært tre ganger i Bulgaria for å avhøre vitner og å gå i gjennom etterretningsarkiver fra Sovjet-tida. 

Etterforskerne forsøker å bevise at Giullino, som ble født i Italia, handlet på oppdrag fra den bulgarske etterretningstjenesten. Men jakten på beviser mot den sporløst forsvunne Giullino er en kamp mot klokka.

Om en drøy måned går den bulgarske foreldelsesfristen ut.

Drept med paraply

Den kalde krigens mest kjente og spektakulære agentdrap skjedde på en bussholdeplass ved Waterloo Bridge i september 1978.

Da ble den bulgarske dissidenten og forfatteren Georgi Markov forgiftet av en paraplyspiss som inneholdt det svært giftige stoffet ricin.

Fire dager senere døde Makov på sykehuset. Mens etterforskerne har forsøkt å få innpass i sovjettidas etterretningssystemer, har drapsmannen har vært på frifot og trolig reist fritt rundt i Europa.

DREPT: Den bulgarske dissidenten og forfatteren Georgi Markov ble drept i London i 1978. Drapsvåpenet var en spesiallagd paraply med gift. Foto: AP Photo/Dimitar Deinov/SCANPIX
DREPT: Den bulgarske dissidenten og forfatteren Georgi Markov ble drept i London i 1978. Drapsvåpenet var en spesiallagd paraply med gift. Foto: AP Photo/Dimitar Deinov/SCANPIX Vis mer

Det eneste morderen sa til Makov, etter at prosjektilet med giftampullen ble skutt inn i leggen var «unnskyld», før han satte seg inn i taxi og dro av gårde.

Fryktløs

Francesco Giullinos navn dukket opp for tre år siden, i boka «Kill Vagabond» av den bulgarske journalisten Hristo Hristov.

Hristov skrev i boka, oppkalt etter kallenavnet etterretningen ga Markov, at det var Giullino som drepte den bulgarske dissidenten.

En etterretningsrapport ga denne beskrivelsen av Giullino:

- Han er fryktløs.

Var i London 

Arkivmateriale viser at den tidligere narkotikasmugleren Giullino var på tre London-reiser i 1977 og 1978 for å «nøytralisere» Markov.

- Danske (62) stod bak paraplydrapet

Den bulgarske dissidenten og forfatteren var en sterk kritiker av regimet og kringkastet sine holdninger gjennom BBC. 

Ifølge arkivene var Giullino eneste agent i London på det tidspunktet Markov ble drept.

I 1993 ble dansken brakt inn til et seks timer langt avhør i København. Til stede var britiske og danske etterforskere.

Giullino innrømmet spionasje, men nektet for enhver befatning med paraply-drapet. Giullino ble sluppet fri, og forsvant.

Ifølge den britiske dokumentaren The Umbrella Assassin fra 2006, lever Giullino i beste velgående, og kan bevege seg fritt innenfor EU.

Kamp mot klokka

Etter giftdrapet på den tidligere KGB-agenten Alexandr Litvinenko fikk drapet på Markov ny aktualitet.

I april 2007 reiste Scotland Yard-etterforskere til Bulgaria, etter at samarbeidet med russerne var gått i stå i forbindelse med Litvinenko-drapet.

I mars var britiske etterforskere på nytt i Sofia for å etterforske drapet, skriver danske Jyllands-Posten.

I mai var de der igjen for å avhøre 40 vitner og gå i gjennom arkivene tilknyttet agentdrapet.

Blant dem britene ønsker å avhøre er Vladimir Todorov. Den tidligere etterretningssjefen sonet ti måneders fengsel for å ha ødelagt materiale knyttet til Markov.

Den tidligere viseinnenriksministeren, Stojan Sawov, begikk selvmord etter at han ble mistenkt for å ha deltatt i opprydningsaksjonen.

Men Scotland Yards etterforskning er en kamp mot klokka. 11. september i år går den bulgarske foreldelsesfristen ut, ifølge britiske Daily Telegraph.