Danske auksjonerer bort billetter til henrettelse

Du kan på nært hold se Travis Runnels få giftsprøyta.

PÅ NÆRT HOLD: Hvis du vil kan du kjøpe orkesterplass til henrettelsen av Travis Runnels som skal finne sted i Texas. Foto:AP/Scanpix.
PÅ NÆRT HOLD: Hvis du vil kan du kjøpe orkesterplass til henrettelsen av Travis Runnels som skal finne sted i Texas. Foto:AP/Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det makabre stuntet er iverksatt av den danske jusstudenten og provokatøren Martin Martensen-Larsen, som på denne måten vil sette fokus på de amerikanske myndigheters bruk av dødsstraff.

Fem billetter Martin Martensen-Larsen starter i dag en internettauksjon av fem billetter til henrettelsen av Travis Runnels, som har fått dødsstraff i Texas etter å ha blitt dømt for knivdrap. Auksjonen finner sted på curtainfall.com og skal vare i tre uker.

Vil gjøre den offentlig
- Vår intensjon er å gjøre henrettelsen offentlig, sier Martensen-Larsen som mener det er paradoksalt at amerikanere flest er stolte over sitt rettssystem som gjennomfører dødsstraff, men at den ikke blir visst offentlig.

- Folk bør få se på nært hold hva de har vært med på å stemme frem og hva skattepengene deres går til, sier dansken. Sammen med Travis Runnels legger han ut fem billetter på nettstedet med en utropspris på null kroner.

Får nytte av pengene
Martin Martensen-Larsen tar 10 prosent for å administrere prosjektet, resten av pengene går til Travis Runnels som har stilt billettene til disposisjon. Datoen for henrettelsen er ikke fastsatt ennå, noe som gir den dødsdømte muligheten til å få nytte av pengene før dødsdommen fullbyrdes.

Den danske provokatøren, som tidligere har prøvd å selge reklameplass på gravstøtter, har ingen moralske betenkeligheter med auksjonen.

Stolt av dødsstraff
- Amerikanerne er stolte av sin dødsstraff. De forbinder den med rettferdighet og noe de anser for en hyllest til selve livet. At auksjonen gir alminnelige mennesker muligheten til å være en del av det, er alt annet enn umoralsk, sier Martin Martensen-Larsen til den danske avisa Politiken.dk.

HENRETTES: Travis Runnels har fått dødsdommen og venter på å bli henrettet. FOTO: Politiet.
HENRETTES: Travis Runnels har fått dødsdommen og venter på å bli henrettet. FOTO: Politiet. Vis mer
PROVOKATØREN: Martin Martensen-Larsen vil auksjonere bort fem billetter til henrettelsen. Foto: Siesta Forlag.
PROVOKATØREN: Martin Martensen-Larsen vil auksjonere bort fem billetter til henrettelsen. Foto: Siesta Forlag. Vis mer