Danske avslørt

Den nesten tre år gamle drapsgåten på Bryne kan være løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): En voldtektssiktet 40-åring fra Ålborg er nå også siktet for drapet på Gunn Merete Lode.

40-åringen, som ifølge Dagbladets kilder er siktet for voldtekt, trusler og frihetsberøvelse i Danmark, ble avslørt etter at han rutinemessig avga DNA-prøve til dansk politi etter jul.

DNA-testet 1200

- Noe knyter seg i magen, for håpet om oppklaring er blandet med frykt for at DNA-samsvaret ikke er nok til å få en tiltalt dømt for det fryktelige drapet, sier Torill Lode (30), søster til Gunn Merete.

Drapsjegerne i Rogaland DNA-testet 1200 personer i jakten på Lodes drapsmann. På kroppen hennes ble det funnet cellemateriale fra en ukjent mann som kriminalteknikerne klarte å lage en fullverdig DNA-profil av.

- Vi har for lenge siden publisert DNA-profilen via Interpols kanaler. Da dansk politi fant at materialet matchet en person fengslet i Ålborg, fant vi skjellig grunn til å sikte mannen for forsettlig drap, sier politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt.

Han varslet i går Statsadvokaten og Riksadvokaten om den oppsiktsvekkende utviklingen i drapssaken. Etter det Dagbladet får opplyst, finnes ikke drapssiktedes navn i de enorme mengdene med saksdokumenter fra etterforskningen av drapet på Bryne.

Derfor kom DNA-matchen som en enorm lettelse for erfarne drapsjegere.

- Fikk sjokkbeskjed

Dansken visste ikke seint i går kveld at han er siktet for drapet på den norske kvinnen. Det gjorde heller ikke mannens advokat. Ifølge Dagbladets opplysninger ble mannen pågrepet og varetektsfengslet i desember.

- Jeg kan bekrefte at vi har blitt informert om at han er siktet for drap i Norge. Når det gjelder grunnlaget for mistanken, må jeg henvise til norsk politi, sier politimester Flemming Kjær i Ålborg.

Han opplyser på generelt grunnlag at politiet i Danmark har anledning til å DNA-teste personer siktet for voldtekt.

Foreløpig har familien til drapsofferet bare fått høre av politiet at DNA-prøvene, samsvarer med DNA-profilen fra en person som er pågrepet i Danmark.

- Det var et sjokk å få den beskjeden, sier Toril Lode.

Rogaland-politiet vil nå sende etterforskere til Danmark for å avhøre drapssiktede.

Aldri gitt opp

Torill Lode sier at hun aldri kunne ha gitt opp håpet om at drapsmannen ville bli tatt. I dag føler hun heller ingen lettelse.

- Dette er en utvikling vi har ventet og håpet på, sier søsteren.

- Føler du at alt gjenoppleves på nytt?

- Andre føler det kanskje slik. Men for oss i familien har dette vært hverdagen. Å oppleve drap i så nær familie er som en vond film som aldri tar slutt. Smerten er like stor i dag som de første dagene etter drapet, sier Torill Lode.

- Vi får aldri Gunn Merete tilbake. Skuffelsen blir så enorm hvis dette ikke holder tiltale og straff, hva har vi da igjen.

Drept: Gunn Merete Lode (32)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer