Danske barn syke etter Golfkrigen

Knapt ti år etter Golfkrigen får nå barna de samme sykdommene som de danske soldatene pådro seg etter krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske avisa Jydske Vestkysten har intervjuet 100 danske veteraner fra golfkrigen i Irak og Kuwait. Intervjuene avslører av halvparten av barna deres, som er blitt født etter krigen, har fått de samme skader og sykdommer som sine fedre.

Problemer med å puste, gikt og sterk eksem er noen av de sykdommene som har rammet både barn og fedre. Forskjellige former for eksemer og allergier rammer normalt hvert femte barn, men hos golfveteranenes barn er tallet mer en dobbelt så stort.

Forsvarsminister Hans Hækkerup har bedt forsvarets helsetjeneste kartlegge om sykdommer til barn av golfveteraner kan stamme fra foreldrenes tjeneste i golfkrigen.

- Jeg har bedt tjenesten innhente opplysninger om personer som gjorde tjeneste under golfkrigen, og som har barn med de lidelser som er blitt omtalt i pressen. Det er av største viktighet å finne ut om det er en sammenheng, sier Hækkerup i en pressemelding.

Forsvarets helsetjeneste sier at de i første omgang ønsker å få kartlagt problemets omfang, og ber foreldre som tjenestegjorde i golfkrigen så raskt som mulig å henvende seg.

(NTB)