Danske bilførere bøtelagt for blinkende juletrær i frontruta

- Mer populært på 80-tallet i Norge.

IKKE GOD JULESTEMNING: Politiet stoppet denne bilføreren i går, og kuttet julebudsjettet hans med tusen kroner. Foto: Politiet på Sydjylland
IKKE GOD JULESTEMNING: Politiet stoppet denne bilføreren i går, og kuttet julebudsjettet hans med tusen kroner. Foto: Politiet på SydjyllandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To unge menn som gledet seg i overkant mye til nissen setter kurs, fikk i går tusen kroner mindre til gaver, da politiet i region Syddanmark stoppet bilene deres i Bramming.

De to syntes begge at det var en smart idé å spre julestemning ved å ha blinkende juletrær i frontruta.

Det syntes ikke politiet.

- Generelt er det ulovlig å ha ting hengende på frontruta. I disse tilfellene er det snakk om gjenstander som lyser. Det forringer utsynet vesentlig når det er mørkt og når det er vann på ruta, sier faglig koordinator Kenneth Benfeldt hos politiet på Syd- og Sørjylland til JydskeVestkysten.

- Kanskje morsomt, men ikke lov Siden de to juleglade bilførerne ble stoppet med kort mellomrom, sendte politiet ut en melding på Twitter for å komme juleblinketre-trenden i forkjøpet:

- Blinkende juletrær i frontruta er kanskje morsomt, men det er også ulovlig. Det koster tusen kroner i bøter.

- Noe tyder på at ikke alle er klar over at det ikke er tillatt, så vi velger å gjøre folk oppmerksomme på det, sier Benfeldt til avisa.

Politiet har fått to tilbakemeldinger på Twitter fra fortvilte dansker som lurer på hva de skal gjøre nå for å skape riktig julestemning i bilen.

- Hva hvis juletreet ikke blinker, bare lyser?

Og: - Kan jeg ha det i bakruta?

- Mer populært på 80-tallet Geir Johnny Hjertvik i Statens vegvesen her i landet, har noen svar:

- Er det ulovlig med blinkende juletrær i frontruta i Norge?  

I forskrift om bruk av kjøretøy kan det defineres som forstyrrende i forhold til synsvinkel i kjøretøy. Hvis det kommer en vurdering der, blir folk bedt om å fjerne det som forstyrrer. Fra forskrift om bruk:

§ 1-3.Utsyn Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende  

- Skjer det ofte at førerer får reaksjoner på ting som hindrer sikt?

- Ingen statistikk, men utekontrollen reagerer der sikten blir forstyrret, men sier samtidig at julefeiringen ikke har tatt av ennå dette året. Og tendensen er nedadgående. Det er få som bruker det hjemme hos oss, det var mer populært og tilgjengelig på 80-tallet .  

- Hvorfor har folk mindre greier i ruta i dag?

- Mannen i gata blir mer oppmerksom på at forstyrrende ting som dingler i frontruta i tillegg til at kjøretøyparken er blitt mer moderne med kamera for feltskifte linjer, såkalt Lane departure warning systems, originalt  fra bilprodusent og Head UP som viser fart  og skilt i frontruta. Dette er utstyr som kommer oftere på nye kjøretøy nå .  

- Noen spør om det har noe å si om lampene blinker, om det er lov hvis de lyser jevnt?

-Hvis det ikke er i synsvinkel og ikke er sjenerende for bruken av kjøretøyet, kan det være greit. Det spørs hva slags pærer det er. Dupeditter man installerer er ofte ikke tilpasset kjøretøy, og kan ha lystyper som ikke er EU-godkjent for kjøretøy. Men det er vanskelig å uttale seg generelt, det blir vurdert individuelt. 

- Har det noe å si om det er i bakruta?

- Generelt det samme der, fortrinnsvis ikke sjenerende for fører eller øvrig trafikkerende, sier Hjertvik.