Danske bønder får dyrke cannabis

Regjeringen i Danmark vil tillate bønder å dyrke cannabis til medisinsk bruk.

FRITT FRAM: Danske bønder får nå lov til å produsere medisinsk cannabis. Her fra en plantasje i Chefchaouen i Marokko. Foto: NTB Scanpix
FRITT FRAM: Danske bønder får nå lov til å produsere medisinsk cannabis. Her fra en plantasje i Chefchaouen i Marokko. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Nå blir det mulig å produsere medisinsk cannabis i Danmark, bekrefter helseminister Ellen Trane Nørby overfor Ritzau torsdag.

- Da håper jeg at private aktører som tidligere har vært interessert, vil vise handlekraft på dette området, tilføyer hun.

Cannabis, som er en fellesbetegnelse for hasj og marihuana, kan være effektiv som smertelindrende medisin. Fra før har et flertall i Folketinget vedtatt en forsøksordning der pasienter fra 1. januar neste år kan få smertebehandling i form av cannabisdråper på resept.

Danske bønder har tidligere sagt at de er klare til å ta på seg rollen som leverandør, og nå inviterer regjeringen landbruket med på prosjektet.

Toppskudd fra cannabisplanter kan lindre smerter hos pasienter med for eksempel kreft, sklerose eller ryggmargskader.

- Det er snakk om et produkt som skal brukes til smertelindringsmiddel for svært syke pasienter, sier helseminister Nørby.

Hun understreker at produksjonen vil foregå i lukkede systemer. Bøndene vil måtte få tillatelse fra myndighetene for å kunne dyrke cannabis. Nederland er i dag ett av få land hvor det er statskontrollert produksjon av cannabis til medisinsk bruk, men etterspørselen er økende.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer